Kuipplanten

Home Forums Algemene informatie Kuipplanten

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #5027
    digtonnkvf
    Sleutelbeheerder

    ANDERE KUIPPLANTEN
    Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op nahouden. Daarom start de redactie met een serie ‘andere kuipplanten’ die Frans van der Vorst eerder publiceerde in ‘Fuchsiaproat’ , het orgaan van regio Zuidoost Brabant.

    1. Brugmansia


    Deze plant wordt ook wel Datura genoemd. De houtige, boomachtige plant met hangende bloemen is de Brugmansia en de eenjarige met opstaande bloemen is de Datura (Doornappel). De laatste komt in de vrije natuur bijvoorbeeld in de duinen voor.
    De Brugmansia (Engelentrompet) telt diverse soorten in geel, wit, oranje en is afkomstig uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Alle delen van de plant zijn giftig. De struiken kunnen wel tot 5 m hoog worden. De bloemen geven een vooral ’s avonds een sterke geur af. Zij bloeien in ons klimaat van de zomer tot in de herfst.

    VERZORGING
    Vanaf half mei kan de plant naar buiten mits de temperatuur niet te laag is (+ 5 gr.) Zet de Brugmansia op een zonnige en beschutte plaats. Er moet een grote pot of kuip worden gebruikt, want de groeikracht is enorm. Er is nauwelijks een plant te vinden die zoveel water en mest gebruikt; dus wekelijks bemesten en bij warm weer meerdere keren per dag water geven.
    De plant maakt snel geel blad. Meestal duidt dat op een gebrek aan magnesium. Een extra bemesting met bitterzout is dan de oplossing. Deze magnesium-houdende meststof lost heel gemakkelijk in water op. Geef daar regelmatig een scheut van. Eén theelepel op een liter water is wel zo ongeveer de verhouding. De bladeren zijn wel gevoelig voor vraat.
    De een maakt er een echte kroonboom van, maar die is kwetsbaar bij veel wind. Een extra steuntje in de rug is dan wel aan te bevelen. De ander maakt er een breed opgroeiende struik van. In beide gevallen is het nodig om de grote pot met beugels in de grond te verankeren tegen omwaaien. We kunnen ook in de zijkant van de potkluit diverse stokken steken en die omwinden met groen touw, zodat we een soort korf krijgen.

    WINTERBERGING
    Zo gauw de eerste nachtvorst zich aandient gaat de plant naar binnen en wordt niet meer gemest. Als de plant wat droger is geworden kan die tot op 1/3 worden teruggesnoeid en kan wel tot 30 cm verkleind. Vanwege de grote ruimte die de plant in de winterberging inneemt, wordt de wortelkluit door sommigen zelfs met behulp van een zaag flink gereduceerd. De plant kan op een donkere plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 12. gr. C. bewaard worden. De takken hebben een zachte kern, die dan gemakkelijk inrot. Smeer daarom de wond in met boombalsem. Jonge planten snoeit men pas in het voorjaar. Bij hoge luchtvochtigheid in de bewaar-ruimte kan de Brugmansia vlak boven de grond wegrotten. Bij hogere temperaturen in het voorjaar brengen we de planten in het licht en snoeien nogmaals terug: de al gevormde jonge takken zijn dan vaak te slap. Snoei de oude plant gerust nogmaals terug en dek de wonden weer af met boombalsem. In maart wordt de plant zo nodig nog een keer verpot in goed doorlatende potgrond, eventueel met wat klei er doorheen. Aarzel niet om bij het verpotten ook flink wat af te halen van de oude kluit. De plant naar buiten zetten op een bewolkte dag en  nog even uit de zon houden. (afharden)

    VERMEERDEREN
    Van het voorjaar tot in de herfst kan men stek nemen door een kopstek met stekpoeder in stekgrond te plaatsen op een bodemwarmte van 20 tot 25 gr. onder plastic of glas.

    TIP
    In de volle grond zal iedereen zich verbazen over de enorme groeikracht van de plant. Vaak ontstaat er in de herfst bij het naar binnen halen een probleem vanwege de omvang. Om dat te voorkomen kan men in het voorjaar bij het plaatsen van de Brugmansia in de tuin de plant in een mand in de volle grond zetten. Bij het naar binnen halen in de herfst kan men de wortels langs de mand afsteken.

    Bron: FuchsiaFrans (http://www.fuchsiafrans.nl/Kuipplanten1.html)

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.