20.Fuchsia's "In detail"

J20-Home 3kB.gif (2657 bytes)                J20-Back 3kB.gif (2427 bytes)

J20-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)
9.Spoorelementen helpen gebreksziekten in fuchsia's voorkomen

...

Tot de bemesting van fuchsia's horen ook nog de spoorelementen. Bemesting hiermee kan het optreden van gebreksziekten helpen voorkomen. Maar welke zijn die spoorelementen en wat is hun functie?

De spoorelementen zijn voedende elementen, die slechts in een spoor (dus in een kleine hoeveelheid en dat is minder dan 1% van de droge stof) noodzakelijk zijn voor de groei en de normale ontwikkeling van de planten. Er is dan ook in de meeste gevallen maar zeer weinig van elk element nodig. Tot de spoorelementen behoren ijzer, koper, mangaan, borium, molybdeen, zink en kobalt.
In de planten bevorderen de spoorelementen talrijke enzymatische (= de enzymen betreffende) processen en zij spelen de rol van katalysator. Enzymen zijn stoffen die de snelheid van een bepaalde organische reactie kan wijzigen. Een katalysator is een stof die, zonder daarbij zelf blijvend veranderd te worden, een chemisch proces bespoedigt of vertraagt.

. van

De spoorelementen en hun functie

IJzer - Heeft een aandeel in de opbouw van bladgroen (chlorofyl), eiwitten en koolhydraten.IJzergebrek treedt op bij te lage pH-waarde, in natte (zuurstofarme) bodems en in gronden met een onevenwichtige voedingstoestand, bijvoorbeeld bij hoge fosfaatgehalten. De pH-waarde is een maatstaf voor zure of alkalische werking van een oplossing in water, dus ook van het bodemvocht. naarmate ze lager is, is de oplossing zuurder. Zuiver water heeft een pH-waarde 7. Fuchsia's blijken het beste te groeien met pH-waarde 6,5
J21-IJzer 6kB.jpg (5501 bytes)
Koper - Dit element is belangrijk voor het activeren van enzymen en bij de synthese van bladgroen. Bij droogte kan gebrek optreden, ook in bodems met een zeer hoog gehalte aan organische stof of kalk.

Mangaan - Dit is een bestanddeel van sommige enzymen. Het beinvloedt verschillende stofwisselingsprocessen, onder andere vorming van bladgroen. Mangaangebrek treedt gemakkelijk op naarmate de pH hoger is en de grond droger wordt.

Borium - Dit is de bouwsteen van belangrijke verbindingen en deze zorgt voor transport van de assimilaten (voedingsstoffen). Gebrek treedt op bij te hoge pH, waarbij de groeipunten kunnen afsterven en de bloem- en vruchtvorming beperkt blijven.

Molybdeen - Is van levensbelang voor omzetting van nitraat in de protene-synthese bij de planten. In een alkalisch middel spoelt molybdeen vaak uit en met dalende pH neemt de beschikbaarheid af.

Zink - De werking is vergelijkbaar met mangaan en het neemt deel aan de vorming van groeistoffen. In neutrale alkalische omstandigheden verbindt zink zich onmiddelijk in de grond met fosfor, waardoor onoplosbare zinkfosfaten ontstaan.

Kobalt - Vormt een bestanddeel van vitamine B12 en speelt een rol in de stikstoffixatie van eiwitstoffen.

Magnesium - Bij gebrek aan magnesium komen in de bladeren eerst gele en later ook dode bruine vlekken. Die zijn meestal het eerst zichtbaar bij de onderste bladeren. Bij magnesium gebrek een bladbespuiting van 1 gram Bitterzout per liter water geven. Om de 2 dagen herhalen tot het gebrek is opgeheven.

.

J21-Gebreksziekte 7kB.jpg (6699 bytes)

J21-Boriumgebrek 15kB.jpg (15859 bytes)

J21-Magnesium gebrek 50kB.jpg (51925 bytes)

.
Niet-gedefinieerde gebreksziekte in mijn Corrallina

Boriumgebrek in een landbouwgewas,

Bladverkleuring door Magnesiumgebrek in zonnebloem
.
Oorzaken van gebrek
De opneembaarheid wordt meestal gelijktijdig door meedere factoren beinvloed. Belangrijke oorzaken van gebrek zijn: te hoge pH van de bodem of grond, teelt in arme substraten (bijv. turf en schorscompost), een tegenstrijdige werking van stoffen door éénzijdige bemesting met hoofdvoedingselementen, onbeschikbaarheid door weersomstandigheden of bodemgesteldheid. Zichtbare symptomen duiden op een werkelijk gebrek en veroorzaken belangrijke groeistoornissen. Bij latent gebrek vertoont de plant geen kenmerkende symptomen, maar de groei wordt geremd. Dit is een vaak voorkomende situatie. Voorkomen is dus beter dan genezen. De planten kunnen behandeld worden met anti-chlorose middelen op basi van spoorelementen.

De bespuitingen moeten regelmatig herhaald worden en kunnen niet toegepast worden tijdens de bloei. Het produkt kunt u tijdens de bloei wel aangieten. Bij het aangieten is het wel nodig de planten nat te sproeien en te beregenen. Wel is het raadzaam eerst een proef te doen voor de gevoeligheid van de plante.

J21.Regen animatie 3kB.gif (3399 bytes)

'Gelderse Fuchsia Info-site''- november 2008

J20-Next 3kB.gif (2469 bytes)