Fuchsia-info Magazine     

           

 

3.Geregistreerde fuchsia's met Ned-H3 dubbelgangers?

                      Dafo 2 kB.gif (1867 bytes)                        

Tot de geregisteerde fuchsia's, die op internet bij mij de revue passeerden, behoorden ook een tweetal van een site in de Deense taal. De tekst in een voor mij vreemde taal is slechts hier en daar te 'begrijpen'. Bovenstaand vignet bij de twee cultivar-beschrijvingen duiden op de mogelijke registratie. De getoonde afbeeldingen, het magellanicatype, de twee genoemde uitgroeihoogten 0,60 en 1,00 m, de grootste van de twee met 4 cm lange bloemen, de zin 'Udvalgt i sydamerikansk materiale ved Danmarks Jordbrugsforskning' wekken navolgend vermoeden. Kennen we die nieuwelingen soms al van ons winterharden proefveld in Velp, maar dan onder andere (mogelijk tijdelijke) benamingen? Zou het ....?

 

De bedrijfsleider van de kwekerij Darthuizen in Leersum bracht tijdens een van zijn bezoeken aan ons proefveld in Velp enkele fuchsia's mee, met het verzoek deze op winterhardheid uit te testen. Het waren 'klonen' van magellanica's, door een Deense onderzoekmissie meegebracht uit Zuid-Amerika. Wij hebben deze op het proefveld aangeplant. Na een goede 'kwaliteitswinter' bleken ze optimaal winterhard te zijn. Dit vanwege het feit dat ze na de winter vanuit de takken opnieuw uitlopers vormden. Met als resultaat dat deze planten vaak al begin mei volop en rijk bloeien.

F.mag.'Karen' 106 kB.jpg (108349 bytes)

.

F.magellanica 'Karen' Dafo 2 kB.gif (1867 bytes)

F.mag.'Georg' 112 kB.jpg (113963 bytes)

.

F.magellanica 'Georg'Dafo 2 kB.gif (1867 bytes)

De benamingen van deze beproefde Ned-H3 winterharde fuchsia's zijn F. magellanica 'Fuchoj' (uitgroeihoogte 1,00 m) en F. magellanica 'Fuclav' (uitgroeihoogte circa 0,70 m). Met name laatstgenoemde is voor mij vanwege zijn kleine bloemen met zeer intense kleuren en kleinere plantvorm de topper in de groep F. magellanica.

Raadpleging van een Deens woordenboek in de Arnhemse bibliotheek gaf aan voor de woorddelen 'hoj' en 'lav' de nederlandse vertaling 'hoog' en 'laag'. Mijns inziens zijn dit tijdelijke benamingen geweest en na een Deense proefperiode kregen ze definitieve benamingen. Het zou best mogelijk kunnen zijn dat de geregistreerden F, magellanica 'Karen' en F.magellanica 'Georg' dezelfden zijn als de in het plantassortiment van Darthuizen opgenomen F. magellanica 'Fuclav' en F. magellanica 'Fuchoj'. Hieronder staan de beschrijvingen van de (mogelijke) Nederlandse versies, overgenomen uit [1]. In dit vademecum zijn nog een twintig Ned-H3 winterharde fuchsia's beschreven, die dit bedrijf heeft uitgeselecteerd op het Velpse proefveld met als speciaal keuze-aspect 'geschiktheid voor aanplant door plantsoendiensten'.

augustus 2005

Naschrift

In 2004 heeft de Fuchsia Hobby Studiegroep geprobeerd om kruisingen te maken met F.magellanica 'Fuchoj'  als moederplant. De groep komt echer tot de conclusie dat deze species hiervoor niet geschikt is. Ook valt op, dat veel gewortelde stekken van deze species na oppotten doodgaan door verwelken. Wat de oorzaak hiervan is hebben we nog niet kunnen achterhalen. Het uiterlijk van de plant met veel donker/gevlekt klein blad, wekt binnen de groep het vermoeden, dat het geen 'echte 'species is, maar dat het een in de natuur ontstane kruising is van mogelijk een F.magellanica  met bijvoorbeeld F.microphylla. (zie afb. J3-A). Inmiddels zijn de registratiemerken  Dafo 2 kB.gif (1867 bytes) van de website van het Deense-instituut gehaald.

 J3-A. Links het kleinere en donkerdere en gevlekte blad van F .mag, 'Fuchoj'. Rechts het grotere lichtgroene blad van F.mag. longipedunculata

 

 J3-B.Opmerkelijk zijn laat in het seizoen de clusters bloemen in de toppen van de takken bij F.mag, 'Fuchoj'

 

J3-C. Na de winter van 2001 signaleerde ik in de toppen van een aantal takken van mijn F.magellanica 'fuchoj' bandvorming, wat ik in fuchsia's nooit eerder had gezien,

 

[1] 'Darthuizer Vademecum - 1994 - vierde herziene uitgave. 387 pag. Uitgegeven door Darthuizer Boomkwekerijen BV te Leersum (Holland)

'Gelderse Fuchsia Info-site' - c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes) november 2008

F. magellanica 'Fuchoj'

Rechtopgaande, sterk groeiende struik tot 1,00 m hoog; bloemen als die van F.magellanica var. gracilis, 4 cm lang. Nieuwe, goed winterharde Deense cultivar. Groeit hoger dan 'Fuclav'.

F. magellanica 'Fuclav'

Opgaande struik tot circa 0,70 m; bladeren zeer fijn, donkergroen; bloemen slank, klein, kelk donkerrood, kroon diepviolet. Goed winterharde nieuwigheid uit Denemarken.