Het belang van winterharde fuchsia’s.
Op de Vriendendag bij de Orchideeën Hoeve in 2023 werd mij duidelijk dat het belang van winterharde fuchsia’s steeds groter wordt. Leeftijd en gezondheid dwingen ons liefhebbers vaak om onze collectie planten te verminderen. Om toch te blijven genieten van onze hobby zijn winterharde fuchsia’s een uitkomst.
Het onderhoud van deze planten is minimaal. Eind februari alle takken 10 cm boven de grond afknippen, dat is alles, als u dat niet doet krijg u onooglijke grote planten, behalve als ze tegen een muur staan. Kroonboompjes zullen bevriezen net zoals hangers.
Zelf heb ik een ‘Jaspers Hardy King’ uit 2007 in mijn tuin tegen een muur staan. Later meer over deze plant. Ook ik ga meer winterharde aanplanten vanwege mijn gezondheid door artrose in mijn voeten. Het in de kas zetten en uit de kas halen wordt een probleem.
Ook een fuchsia-vriend van mij Henk Westerhuis heeft een aantal winterharde fuchsia’s in zijn tuin geplant. Zie foto 1 : de tuin van Henk Westerhuis met een F. regia regia 84-87 van meer dan 3 meter hoog.
Hij heeft ook een F. regia ‘Gerrit’ staan, waarvan is vastgesteld, dat een Fuchsia hatschbachii is.
Deze plant is ontstaan uit zaad dat Paul Berry mee heeft genomen op één van zijn reizen; hij heeft het zaad opgestuurd naar Drude Reimann, die het zaad heeft uitgezaaid.
Ik zelf ben in aanraking gekomen met fuchsia’s door het project winterharde fuchsia’s van de NKvF op kwekerij Overhagen in Velp. Deze kwekerij bestaat helaas niet meer.
Gerrit van Veen was daar in 1988 een project gestart namens de NKvF om fuchsia’s te testen op winterhardheid. Ik was daar vanaf 1989 ook bij betrokken.
Gerrit van Veen heeft een boekje uitgebracht in 1992 over de ervaringen die we daar hebben op gedaan. (“Winterharde Fuchsia’s”, fuchsia’s overhouden in border en plantsoen, 1992, Gerrit van Veen) Houd er wel rekening mee dat het een gedateerd boekje is. Een digitale versie staat bij de NKvF op de site onder linken Gelderse Fuchsia infosite. U vindt directe linken aan het eind van dit stukje.
Bij Kwekerij Van der Velde in Heerde heeft men een mooie tuin met winterharde fuchsia’s aangelegd, waar u kunt zien hoe deze planten groeien en bloeien.
Gerrit van der Velde kan u zeker meer informatie geven over deze tuin. https://www.fuchsiakwekerij.nl/
Ik zelf veredel al fuchsia’s vanaf 1989. En dat blijf ik doen omdat dat met kleine planten kan. Mijn doel is en blijft een aubergine triphylla. Ook ga ik mij meer richten op winterharde fuchsia’s, waarbij dubbele en buisbloemige de meeste aandacht zullen krijgen.
Namens de winterharde studiegroep heb ik in die tijd van de proeftuin ook veredeld op winterharde gebied.
Twee van die planten zijn toen goedgekeurd, ‘Gerrit van Veen’ en ‘Jaspers Kameleon’
Een late toevalstreffer is ‘Jaspers Hardy King’ uit 2007. Deze zaailing was blijven staan in mijn zij-tuin; ik test daar namelijk mijn zaailingen altijd uit in de volle grond.
De plant staat er op dit moment nog steeds. Hij staat tegen een zuidmuur waar het meer dan 35 graden wordt. De plant zorgt zelf voor zijn eigen schaduw zodat de muur niet te warm wordt. De plant kan 2,5 meter hoog en 3 meter breed worden. Afvriezen doet hij zelden. Ik knip in het voorjaar alle taken weg, behalve de takken die tegen de muur zitten. Mest en water krijgt de plant nooit , en de grond is zandgrond.
Zelfs bij temperaturen van 30°C en meer hangt de plant nooit slap. De bloei begint meestal eind mei en houdt pas op als het meer als -2°C gevroren heeft. Ongedierte en roest heb ik er nog nooit in gezien.
Een nieuwe genomineerde op de Vriendendag 2023 is ‘Alette’. Gezaaid in 2015.
Een zeer winterharde en rijkbloeiende plant van 1 meter hoog en 1 meter breed.
Ook deze plant krijgt nooit mest en water. Hij staat in zand-klei grond en in de volle zon. Temperaturen van 30°C+ en -10°C zijn geen probleem. Ook deze plant is ongevoelig voor ongedierte en roest. De foto’s zijn van een plant in het 3e jaar.
Er zijn ook laagblijvende soorten. Hierbij verwijs ik u naar informatie bij Kwekerij Van de Velde Zij hebben bijna 100 verschillende soorten.
Enkele belangrijke tips.
Ga in juli – augustus kijken op de tuin bij Kwekerij Van der Velde de planten staan dan in volle bloei en u kunt de grootte en bloei van de planten goed zien, ook kunnen de gekochte planten dan nog aangeplant worden.
Plant de planten aan in de VOLLE zon, maar vooral de ochtendzon is belangrijk. Planten in de schaduw zullen het vaak niet redden omdat de grond in het voorjaar niet warm genoeg wordt.
Plant ze aan in een kuiltje zodat de oorspronkelijke plant 10 cm dieper staat.
Grondsoort is niet belangrijk zolang het maar geen volle klei is. Maak dan een gat van 40 cm rond en 40 cm diep vul die met pot grond gemengd met zand. Houd er rekening mee dat de planten groter worden dan in een pot.
Hieronder vindt u een lijst top winterharden, samengesteld door Henk Westerhuis, Gerrit van der Velde en Hans van Aspert en verkrijgbaar bij Kwekerij Van der Velde.
(https://www.fuchsiakwekerij.nl/webshop/fuchsia-s/winterharde-fuchsia/)
‘Alette’, ‘Army Nurse’, ‘Bernisser Hardy’, ‘Cloverdeal Pearl’, ‘Delta’s Sara’, ‘Eva Boerg’, F. regia ‘Gerrit’ (is een Fuchsia hatschbachii zaailing), F. regia reitzii, F. tricolori, ‘Genii’, ‘Gerrit van Veen’, ‘Jaspers Hardy King’, ‘Jaspers Kameleon’, ‘Mrs Popple’, ‘Prosperity’, ‘Sanne’, ‘Susanne’, ‘Whiteknights Pearl’.
Enkele links die u direct verwijzen.
https://www.nkvf.nl/gerrit_website/A-ned_homepage.htm klik dan op de draaiende bollen
https://www.nkvf.nl/gerrit_website/AM-H_Ned-H3_voorw.htm klik dan op de regels
https://www.nkvf.nl/gerrit_website/AM-I_Ned-H3_photogallery.htm klik dan op de draaiende bollen
https://www.nkvf.nl/gerrit_website/R1-Voor_u_uitgeprobeerd.htm klik dan op de vlaggetjes
Hans van Aspert.
E mail: hvan.aspert@ziggo.nl
Tel. 026 3512122