Inleiding (ziekte en plagen)

Inleiding.

http://fuchsiavereniging.nl/images/Website_documenten/82777bef45e081fa3491dd355057f85d1.jpg Ook fuchsia’s hebben wel eens last van beestjes en andere nare dingen die wij niet graag in onze planten zien verschijnen. En als dat grotere vormen aanneemt noemen we het een plaag. Een plaag ontstaat door aantasting van de plant van buitenaf, meestal door een insect of een schimmel.

Naast deze externe schadeveroorzakers kan de fuchsia ook last hebben van een gebreksschade, veroorzaakt door een tekort aan een bepaalde voedingsstof.

Bijna overal is wel een oplossing voor, je moet alleen eerst weten wat er fout zit om te weten wat eraan te doen valt.

Nog beter is het om deze narigheden te voorkomen. Preventieve maatregelen dus. Hoe  gezonder uw plant is, hoe meer weerstand hij heeft.

De omgeving waarin de plant staat is tot op zekere hoogte beïnvloedbaar. Zoals in de zon of toch wat meer schaduw, beschut of in de wind. Dus, zet hem op de goeie plek. Dat is al een eerste preventieve maatregel.

Een verkeerde verzorging (verkeerde potgrond, teveel of te weinig water, verkeerde bemesting) is van invloed op het uiterlijk van de plant, het effect is een plant die ziek lijkt te zijn. Een goede verzorging is dus een tweede preventieve maatregel.

Andere planten kunnen ook van invloed zijn op uw fuchsia’s. Niet alleen door schaduw te geven, maar ook kunnen ze bepaalde luchtjes afgeven waar nare beestjes een hekel aan hebben. Deze maatregel wordt ook wel biologisch tuinieren genoemd.

Bron: Frans van Mameren.