Tips voor het overwinteren van fuchsia
Tips voor het overwinteren van fuchsia’s.
Fuchsia’s kunt u op meerdere manieren overwinteren. De verschillende methodes staan hieronder beschreven. Het hangt ondermeer van de mogelijkheden van uw woonsituatie af, wat voor u de beste keus is. De allerbelangrijkste voorwaarde is, dat fuchsia’s vorstvrij moeten overwinteren. De ideale overwinteringtemperatuur is voor de meeste fuchsia’s tussen 3 en 8 graden Celsius.
Overwinteren in uw huis:
Dat kan bijvoorbeeld in de kelder, in een kruipruimte onder de vloer of bij de watermeter onder de voordeurmat. In al deze gevallen overwinteren de planten dan in het donker. Daarvoor moet u wel een goede voorwaarde scheppen: knip de fuchsia’s flink terug en haal alles wat niet verhout is weg: bladeren, niet verhoute stengeldelen en vanzelfsprekend de bloemen. U houdt dus vaak alleen maar een stok met wat ingekorte zijtakken over. Het voordeel van deze methode is bovendien, dat u geen ziekten mee naar binnen neemt. Vanwege het ontbreken van ieder bladgroen kunnen de planten heel goed in het donker staan.
Voordat u deze ingekorte planten weg zet, is het aan te raden ze te benevelen met een schimmelwerend middel, dat in bijna ieder tuincentrum te koop is. De ‘stokken’ mogen nooit indrogen: benevel ze af en toe. De kluit zelf mag ook niet indrogen maar moet licht vochtig blijven.
Let op:
De zolder is bijna nooit een goede plaats, omdat daar meestal de centrale verwarming staat te branden. De temperatuur is dan bijna altijd te hoog. (boven 8 graden Celsius). Een onverwarmde slaapkamer zou misschien nog net tot een van de mogelijkheden kunnen behoren.
Overwinteren in de schuur:
Dat kan een optie zijn als de schuur maar ‘vorstvrij’ is. Bij een paar graden vorst kan noppenfolie wel uitkomst bieden, maar houdt de vorst langer aan dan is dit ‘geen’ goede mogelijkheid.
Overwinteren in de tuin:
Indien de grondwaterstand in uw tuin niet te hoog is, kunt u overwegen om uw fuchsia’s in te kuilen. De tekening spreekt voor zich. Leg de planten op een laag turfmolm, die niet droog moet zijn. Anders trekt het vocht uit de fuchsia’s in de turfmolm. De turfmolm kan zo vochtig zijn dat bij uitknijpen er net geen vocht uitkomt.
De fuchsia’s behandelt u hiervoor net zo als bij ‘overwinteren in huis’ is beschreven
Overwinteren in een oude (kapotte) diepvrieskist:
Dat is een van de betere opties. Wel even de stekker er uittrekken! Het is eigenlijk hetzelfde als inkuilen, maar dan binnen. Vul de kist gedeeltelijk met licht vochtige turfmolm en leg daar de planten op en dek die dan weer af. De diepvrieskist laat u open staan door een blokje of iets dergelijks tussen het deksel te leggen. Alleen bij vorst wordt het deksel gesloten.
Overwinteren in de kas:
Heeft u een kas met verwarming, dan zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. De meeste fuchsialiefhebbers die gezegend zijn met zo’n kostbaar bezit, nemen in het najaar stek van hun hangende fuchsia’s die dan op die manier bij een graad of 10 de winter ‘doorsudderen’. Het is dan natuurlijk ook mogelijk struikfuchsia’s wat terug te snoeien, op te potten en zo licht groeiend de winter door te loodsen. De ruimte onder de tabletten is ook uitstekend te benutten om de fuchsia’s, ontdaan van alle groen, als tinnen soldaatjes horizontaal op elkaar te leggen. Ze kunnen dan aan het einde van de winter weer worden opgepot en opnieuw aan de groei worden gebracht.