Uit de winterberging
Uit de winterberging
Het is altijd weer spannend hoe de fuchsia’s er aan toe zijn, als we ze uit de winterberging halen. Vaak zien we al uitlopers aan het hout zitten. Meestal zijn dat van die witte, slappe loten, die zich bij veel te weinig licht hebben ontwikkeld. Deze loten kunt u het beste geheel wegknippen.
We knippen de planten nog wat terug en halen ook het dode hout weg. Om te zien of het hout daadwerkelijk dood is, kunnen we het beste even met de nagel in de bast krabben. Is de kleur onder de bast bruin, dan is die tak dood en knipt u hem weg tot net boven de vertakking van een levende tak (die groen is onder de bast).
Ook van de wortels kan in de meeste gevallen rustig iets afgeknipt worden. Zien ze er verschrompeld uit en zijn ze bij het doorknippen bruin van kleur, dan is het echt nodig ze te verwijderen; een gezonde wortel ziet er bij het doorknippen wit uit.
De (gesnoeide) wortelkluit moet in verhouding staan tot de (gesnoeide) pruik.
Oppotten
Na dit voorbereidend werk kunnen we aan de slag om de overjarige planten op te potten. Maak eerst de potten schoon en zoek wat potscherven bij elkaar om die op de bodemgaten te leggen. Deze houden niet alleen het verlies van de potgrond tegen, maar geven het te veel aan water een goede kans weg te lopen.
Om het uitlopen van de oude stengels te stimuleren, is regelmatig nevelen met lauw water aan te raden. Lopen de planten eenmaal uit dan geeft het nevelen met bemest water (‘bladbemesting’) de fuchsia’s een groeistoot. Voor de bladbemesting nevelt u met water waaraan kunstmest is toegevoegd in de hoeveelheid van 1 gram op 1 liter water (afgestreken theelepel).
Potgrond
Goede potgrond is letterlijk de basis van onze fuchsia’s. Aan de samenstelling er van moeten we hoge eisen stellen.
Voedselrijk. Schaft u vooral goede potgrond aan, waar het bekende keurmerk R.H.P. op vermeld staat. (R.H.P. staat voor: Regeling Handelspotgrond Proefstations)
Laat u niet verleiden door heel goedkope potgrond die bijvoorbeeld in een supermarkt te koop is aan te schaffen.
Voor een goede voedingswaarde is mengen van koemestkorrels door de potgrond aan te bevelen. Het bekende merk ‘Culterra’ geeft als bemestingsadvies 10 gram korrels per pot van 10-15 cm doorsnede.
Om de twee maanden herhalen we de bemesting door die hoeveelheid door de toplaag te werken.
Op een dergelijke manier verrijkte potgrond kunt u beschouwen als het basismateriaal, zeker als ook nog wat cocopeat wordt toegevoegd (zie onder).
Vanaf mei-juni beginnen we bij te mesten met een snel opneembaar voedingssupplement.
Begin met het wekelijks toedienen van een bloeimiddel, bijvoorbeeld
*NPK. 10-52-10.
Door dit middel wordt de knopvorming gestimuleerd.
Na een week of drie wisselt u het bloeimiddel af met een groeimiddel.
* NPK. 20-20-20.
Dit supplement brengt de groei van de scheuten op gang samen met de reeds aangelegde bloeiknoppen.
Houdt nu de plant goed in de gaten en wissel wekelijks met groei- en bloeimiddel.
Bemest uw fuchsia’s na eind augustus niet meer. Daarmee voorkomt u, dat u de planten te veel uitput.
Luchtig. Het is bekend dat fuchsia’s van luchtige potgrond houden. Druk de kluit bij het oppotten dus niet te vast aan. Maar aan de samenstelling van de grond is zeker ook wat te doen.Kies voor grove potgrond. Er zijn wel liefhebbers die de grond zeven voor een beter resultaat; het omgekeerde is waar. Niet zeven dus!
Er zijn ook liefhebbers die hun fuchsia’s kweken in orchideeëngrond. Aan u de keus, maar nodig is het niet.
Vochthoudend. Een nadeel van de meeste potgrond op turfbasis is dat bij sterke uitdroging de kluit krimpt en los komt te staan van de potrand. Als u een keer vergeten hebt water te geven kan dit zeer vervelend zijn. Uitgedroogde turf neemt heel moeilijk opnieuw water op.
Tegenwoordig is hier een uitstekende oplossing voor. Meng de potgrond met cocopeat (1 deel op 3 delen potgrond). In de vorige aflevering kwam dit al even ter sprake. Al is cocopeat helemaal ingedroogd, het neemt bij gieten direct water op. Bovendien is het nog beter in het vocht vasthouden dan gewone potgrond.
Nog beter is het om geen potgrond op turfbasis te gebruiken. De turf welke de potgrondleveranciers in Nederland gebruiken komt vaak uit kwetsbare veengebieden uit de voormalige Oostbloklanden. Gelukkig wint de turfvrije potgrond steeds meer terrein in Nederland.
Goed waterdoorlatend. Het is bekend dat fuchsia’s van een vochtige kluit houden, maar zeker niet te nat. Dat betekent dat een teveel aan water goed weg moet kunnen lopen. Als u zich aan de bovengenoemde tips heeft gehouden, zit het met die ‘waterdoorlatendheid’ wel goed!
Verdere verzorging
Als de fuchsia’s goed aan de groei zijn, is regelmatig toppen belangrijk. Haal bij de nieuwe loten, nadat zich twee bladparen hebben ontwikkeld, de top er uit. In het begin kan dat zelfs al na één bladpaar.
In de oksels vormen zich nieuwe loten. Pas daarbij hetzelfde toe. Ga hiermee door tot half mei. Het resultaat is een mooie volle fuchsia. (Voor hangende fuchsia’s kan ook na drie bladparen getopt worden.)
Nu liggen ook zuigende insecten op de loer om de aanval op uw fuchsia’s in te zetten. (bladluizen, cicades en dergelijke). Een handig bestrijdingsmiddel is Admire N.
Opgelet! Chemische bestrijdingsmiddelen doden niet alleen schadelijke- maar ook nuttige insecten. Bovendien kunnen de middelen bij ondeskundig gebruik uw gezondheid schaden.
Als u bladluizen milieuvriendelijk wil bestrijden, kunt u dit doen met zeepwaterspiritus.
Veel narigheid kan worden voorkomen door de fuchsia’s niet te dicht op elkaar te zetten. Zet ze ook niet op een tochtige plek. Daar kunnen fuchsia’s slecht tegen en worden ze een gemakkelijke prooi voor belagers.
*Wat betekent NPK?
N staat voor stikstof. Deze stof zorgt voor blad- en stengelgroei.
P staat voor fosfor en zorgt voor de aanleg van bloemknoppen.
K staat voor kalium. Kalium zorgt voor een stevig skelet en hardt de nieuwe scheuten af.