Fuchsia-info Magazine

           

 

14.Beste verplanttijd van oudere winterharde fuchsia's

c-07-Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) To English version

Van fuchsialiefhebbers krijg ik nog wel eens te horen dat ze een groot nadeel van winterharde fuchsia's vinden het niet kunnen verplanten van deze in de border aangeplante fuchsia's. Verplanten in het bloeiseizoen geeft inderdaad problemen en na herplanten gaan ze dan ook vaak dood. Maar buiten het bloeiseizoen kunnen ze uiteraard wel verplant worden. Maar wanneer kan dat het best gebeuren: in het voorjaar of in het najaar? Mijn opgedane ervaring hiermee vindt u in navolgend artikel.

Zoals u in het onderdeel van deze website 'Ned-H3 hardy fuchsias' in het hoofdstuk 4 'Opzet en verloop van de proevingen in Velp' kunt lezen, hebben we in 1990 een gedeelte twee tot vier jaar oude planten van het oorspronkelijke naar een nieuw proefveld verplaatst. Dat herplanten gebeurde in het voorjaar van 1990.
De meeste van deze planten zijn na de vrij strenge winter van 1990/1991 (zij het later dan in voorgaande jaren) opnieuw uitgelopen en tot forse en rijk bloeiende planten uitgegroeid.

Een tweede ervaring met het herplanten van winterharde fuchsias werd opgedaan bij de opheffing van het proefveld in Velp in het najaar van 1995. De eigenaar had het plan bij het weer voor eigen gebruik klaarmaken van dit stuk tuin, dan de aangeplante proefplanten mede onder te ploegen. Tevoren hebben de leden van de werkgroep nog een aantal planten voor herinplanting in hun tuin meegenomen en ook zijn er nog uitgegraven planten verdeeld onder een aantal leden van een Gelderse Regio-afdeling.

.

1. Herinplant border voortuin - Voorjaar 2001 werd op de plaats van een omgehaalde conifeer het gat in deze border opgevuld met nieuwe en herplante winterharde fuchsia's

.

2. F.magellanica 'fuchoj'- Deze loopt in mijn voortuin na ieder winterseizoen opnieuw op de bevroren takken uit. Wel raakt deze hierdoor wel wat uit vorm. Een opname van eind mei 2001; de eerste bloei is dan al begonnen.

Dit herinplanten gebeurde dus in het najaar en van de werkgroep en regio-leden heb ik gehoord dat hun meegenomen proefplanten na de winter niet opnieuw uitgroeiden of slechts met wat iele uitlopers terugkwamen. Ook in mijn tuin was het resultaat slecht. Momenteel zijn er nog twee planten van over: een F. magellanica'fuchoj' (vanaf moment van herplanten loopt deze na ieder winterseizoen op de niet-afgeknipte takken opnieuw uit, zie afb.2. En in de laatste week van mei is deze fuchsia als eerste in bloei).

De andere plant is een 'Flibustier'. Aanvankelijk meende ik dat die het met zijn iele uitlopers niet zou halen. Maar twee jaar later kwam deze met slechts één forse tak van meer dan 1,50 m hoog terug. Na het milde winterseizoen 1999 - 2000 zag ik groene uitlopers op deze tak en daarom

heb ik die niet afgeknipt. Met als resultaat dat deze plant zich in het bloeiseizoen als een goed uitgegroeide en rijkbloeiende kroonboom ontwikkelde. Na de milde winter van 2000 - 2001 is de plant opnieuw op de takken uitgelopen en bloeide al begin juni. Eind juni 2001 waren de afmetingen van deze toen rijkbloeiende 'kroonboom' : hoogte 1,70 m, een omvang van 1,50 m;  de stam heeft onder een diameter van 35 mm.

De fuchsia's in een van mijn borders in de voortuin waren vorig jaar erg groot geworden en sommige stonden te dicht op elkaar. Daarom zijn er dit voorjaar bij het opknappen van deze border ook een tweetal verplaatst. In een andere border van de voortuin was na het weghalen van een hoge conifeer namelijk een gat ontstaan.

.

3. 'Flibustier' Ned-H3 'kroonboom' - Slechts de enige 1,50m hoge takuitloper uit 1998 formeerde door uitlopen vanuit de oude zijtakken nu al twee jaar deze Ned-H3 kroonboom   (opname begin juni 2001)
Dit gat heb ik half mei gevuld met het hierboven genoemde tweetal 5 jaar oude Ned-H3's (plant A en B) plus nog een vijftal nieuwe Ned-H3's (C t/m G), die vorig jaar in augustus zijn gestekt en in de kas zijn opgegroeid. De oude uitgegraven Ned-H3's vertoonden bij het uitgraven al kleine uitlopers. Afb. 1 en 4 laten zien dat de planten A en B begin juni al fors met vele uitlopers zijn uitgegroeid en nu begin juli 2001 hangen de eerste bloemen eraan.
          A                              B
   C                           D  
          E                         F
                                 G

4.Herinplant border voortuin - A en B zijn verplante 5 jaar oude Ned-H3's; C t/m G gewortelde stekken van vorig jaar. A= 'Margaret' , B= 'Howlett's Hardy'; C = 'Floralies de Nantes', D= 'Beacon Rose', E, F en G= 'Flocon de Neige' .

Resumé

Het verplanten van oudere winterharde fuchsia's kan het beste gebeuren in het voorjaar vanaf 15 mei. Bij het uitgraven zijn er meestal flink wat beschadigingen aan het wortelgestel. Een in het voorjaar uitgegraven en herplante plant, die dan al weer zijn eerste nieuwe uitlopers heeft gevormd, doorstaat deze wortelbeschadigingen beter dan bij herplanting in de herfst. Wel de oudere verplante Ned-H3's circa 10 cm dieper aanplanten en doe dat met een kuiltje. Het vergrote plantgat eerst aanvullen met wat goede potgrond, hetgeen  een snellere uitgroei bevordert. Na het herplanten de plant een flinke watergift geven.

'Gelderse Fuchsia Info-site'-c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes)november 2008