Ned-H3 winterharde fuchsia's

4.Opzet en verloop van de beproevingen in Velp

Engelse vlag.gif (296 bytes)
Go to English version

Hoe is het idee ontstaan om cultivars met vermeende winterhardheid op een proefveld in Nederland te gaan beproeven?

.

Voorjaar 1985 ontstond binnen de UTC- researchgroep het idee om via een enquêteformulier bij de leden vragen te stellen over hun opgedane ervaringen met winterharde fuchsia's afgelopen winterseizoen. De vorst in de winter 1984/1985 was namelijk vrij streng geweest. Ook de late inval van een strenge vorstperiode heeft toen een extra nadelige invloed gehad op de overlevingskansen
Eerste proefveld 23 KB.jpg (23347 bytes)

.

Eerste proefveld op Kwekerij Overhagen in Velp - In 1985 is hier de beproeving begonnen (eerste 2 bedden met circa 60 cultivars). Deze opname uit 1988 laat zien dat de te beproeven collectie toen al was uitgegroeid tot bijna 200 cultivars.
van winterharde planten. Deze enquête leverde slechts de volgende interessante gegevens op:

- Met een beschutting van blad rond de voet en pas in het voorjaar afsnoeien van de bevroren takken, blijken meer in de border overwinterende H3-fuchsia's na de winter opnieuw uit te lopen via wortelscheuten, dan zonder een blad beschutting en afsnoeien al in de herfst.

- Ten westen van de denkbeeldige lijn die loopt via Eindhoven naar het midden van de Afsluitdijk zijn meer in de border overwinterende fuchsia's na de winter opnieuw uitgelopen, dan ten oosten van die lijn.

..

Waren er al gegevens bekend over de winterhardheid van fuchsia's in de professionele Nederlandse tuinbouw?

..

Niet hete droge zomer 44 kB.jpg (44095 bytes)

Proefveld-locatie in 1991 (links) en 1990 (rechts)

 

Proefveld hete droge zomer 39 kB.jpg (39684 bytes)
..
Hier in een vochtige zomerperiode rijk bloeiend. Links van grote struik F. mag. molinea 'Alba' lag de opplant voor de Floriade ' 92
Er was in deze droge en hete zomer aanvankelijk maar weinig bloei. Pas toen in september veel regen kwam werd de bloei  nog uitbundig. Verneveld onderdoor broezen bevordert de bloei.

.

Bij hoveniers en boomkwekers is de winterhardheid van de 'tuinfuchsia' F.magellanica 'Riccartonii' bekend. Van andere cultivars is over de winterhardheid bij hen weinig kennis. Bij mijn bezoek aan een specialistische kwekerij in Boskoop, die zo'n 30 'winterharde' fuchsia's voor de handel opkweekte (dit bedrijf is al enige jaren geleden opgeheven), wist de eigenaar niet exact welke 'echt' winterhard zijn. De gewortelde stekken groeiden daar in potten van 150 x 150 mm in de kas op. Ze werden na 15 mei op de kwekerij in de volle grond uitgeplant, groeiden in de zomer uit tot forse planten en werden voor de invallende winter aan de klanten uitgeleverd. Omdat deze kweker benieuwd was naar de soorten die werkelijk winterhard zouden zijn, bood hij voor beproeving op een eventueel door de N.K.v.F. aan te leggen proefveld, van alle door hem verhandelde fuchsia cultivars drie planten aan. Daarbij adviseerde hij echter een dergelijk proefveld in het oosten van ons land aan te leggen; zoals de eerder genoemde enquête immers al uitwees, zouden soorten die in het oosten van het land de beproeving op winterhardheid doorstonden, ook elders in ons land winterhard zijn; dit mede vanwege het feit dat de wintertemperatuur in het oosten van Nederland veelal 2 tot 5°C lager ligt dan in het westen.

Binnen de UTC is daarna het plan opgevat om een beproeving van fuchsia's op winterhardheid in Nederland te laten plaatsvinden. Kweker Gerard Buurman van de kwekerij Overhagen in Velp (nabij Arnhem) bleek bereid ruimte voor de aanleg van zo'n proefveld beschikbaar te stellen.

.

Wat zijn de uitgangspunten voor het beproevingsplan geweest en waarom?

.

Op 8 mei 1986 werden zo'n 100 in Boskoop opgehaalde planten en nog een aantal door enkele N.K.v.F.-leden verstrekte planten uitgeplant. Gedurende dat eerste beproevingsjaar groeide de collectie uit tot circa zestig soorten. Van een groot aantal daarvan konden drie planten worden aangeplant.

Voordat werd overgegaan tot de aanleg van een dergelijk proefveld, werd slechts een summier beproevingsplan opgesteld. De uitgangspunten hiervan waren:

- zoveel mogelijk soorten beproeven die in Nederlandse cultivarlijsten enz. de Engelse winterhardheidscodering H3 hebben;

- zo mogelijk van elke cultivar drie planten beproeven. Doordat in de literatuur in summiere beschrijvingen van diverse eerder uitgevoerde beproevingen blijkt dat er steeds drie planten van elke varieteit bij betrokken waren, heeft de werkgroep aanvankelijk eveneens voor het beproeven van drie planten per varieteit gekozen. Naast bevriezing in de winter zijn er namelijk nog meer factoren waardoor planten op zo'n proefveld kunnen doodgaan, zoals beschadiging bij het schoffelen en aantasting door ziekten en plagen c.a (zie ook 'Winterharden in border op naam houden').

- als de vorstperiode invalt rond de voet een lichte bladbedekking aanbrengen. Botanische fuchsia's, van nature aangepast op winterhardheid, staan namelijk op hun natuurlijke  vindplaatsen meestal ook in een omgeving waar bladval van omringende struiken en bomen zorgt voor zo'n natuurlijke bladbedekking. Tevens wordt in de oudere literatuur deze winterse bescherming al aanbevolen. Zo staat er in de catalogi van Lemoine onder meer bij de winterharde fuchsia's die hij aanprijst: 'Winterhard, mits een blad- of strobedekking rondom de voet wordt aangebracht'.

- de bevroren takken van de planten pas afsnoeien in het voorjaar. De keuze voor het afsnoeien in het voorjaar van de (dan bevroren en kale) takken is gebaseerd op gegevens uit de literatuur en op ervaringen weergegeven in de eerder genoemde enquête. Meestal eind maart of begin april werden de dode takken afgeknipt (het afsnijvlak is dan vaak nog groen) en werd de bladbedekking weggehaald. Na de milde winter van 1989/1990 kregen al ver uitgelopen wortelscheuten tijdens een strenge nachtvorst op 10 april (-6°C) het zwaar te verduren. Veel planten moesten hierna opnieuw uitlopen of gingen dood. Daarom hebben we na de winter van 1990/1991 voortaan in de derde week van april de takken afgeknipt en de bladbedekking weggehaald.

.

Wat zijn de wat meer gedetailleerde gegevens van het gebruikte proefveld?

.

Cliff'sHardy 29 kB.jpg (29296 bytes)

.

Slecht uitgelopen - Soms loopt een winterharde fuchsia maar gedeeltelijk vanuit het wortelgestel uit. Vaak hebben dergelijke planten dan te weinig dikke hoofdwortels om te kunnen uitgroeien.
Door de specifieke ligging van kwekerij Overhagen in Velp - rondom grenzend aan beboste gebieden - blijken met name hier de nachtvorsten extremer te zijn dan in de wijde omgeving van deze kwekerij.

Bij zonnig weer staan de aangeplante fuchsia's overdag volop in de zon. Dit is vooral nadelig als na een strenge nachtvorst de vroege ochtendzon op de berijpte worteluitlopers schijnt. De vruchtbare grond heeft een kleiachtige structuur en deze slaat gemakkelijk dicht (onkruid groeit er welig en het bewerken van de grond gaat zwaar). In hoeverre de aan ons eerste proefveld grenzende natuurlijke vijver - gevoed door de Beekhuizensebeek -invloed heeft gehad op de beproeving, is ons niet geheel duidelijk geworden. Wel kan zo'n vijver invloed hebben op een hoge grondwaterstand.

In de zomer is een hoge grondwaterstand gunstig doordat minder water hoeft te worden gegeven, maar in de winterperiode kan dit vocht tijdens vorst nadelig voor de planten uitwerken.

Tegen de oostenwind kreeg het proefveld in de winter geen enkele beschutting.

De conclusie ten aanzien van de locatie van dit proefveld kan dan ook zijn: dit is een Nederlandse beproeving van winterharde fuchsia's onder klimatologisch behoorlijk extreme omstandigheden.

.

Waarom zijn eind 1989 de uitgangspunten voor de proefopzet bijgesteld?
...
In de herfst van dat jaar werd de werkgroep namelijk geconfronteerd met het feit dat meer dan 135 van de ruim 500 planten in korte tijd geheel of gedeeltelijk verwelkten. Dit euvel was al een jaar eerder voorgekomen, maar toen betrof het slechts een tien- à twintigtal aangetaste planten.

De Plantenziektekundige Dienst uit Tiel onderzocht voor ons wat hiervan de oorzaak was. De inspecteur van deze Dienst constateerde bij laboratoriumonderzoek de verwelkingsziekte Verticillium dahliae; de dienst was er tot dan niet van op de hoogte geweest dat deze ziekte, behalve tomaten en acers, ook in de volle grond uitgeplante fuchsia's aantast. Verwelkingsziekte ontstaat op bodems waar eerder aardappels, dahlia's of aardbeien zijn geteeld. En inderdaad hebben er een aantal jaren geleden aardbeien op ons proefveld gestaan!

Ziekte dahliae 66 KB.jpg (67458 bytes)

..

Op zoek naar andere locatie proefveld - Eind 1989 moesten uitgangspunten voor de proefopzet bijgesteld worden vanwege een ernstige aantasting door de schimmelziekte Verticillium dahliae..

Op de kwekerij zelf heeft men geen last van deze ziekte, omdat deze niet bedreigend is voor de daar aangeplante eenjarige snijbloemen (meer dan driehonderd soorten). De teelt daar van fuchsia's en andere potplanten lijdt hier evenmin onder, doordat die worden opgekweekt in potten. De Dienst adviseerde ons te stoppen met de proef op deze locatie, omdat de uitval door deze aantasting in de komende jaren ongetwijfeld nog groter zou worden.

..

Wat waren de aanvullende uitgangspunten voor de nieuwe locatie van het proefveld?

...

In eerste instantie zijn er toen stekken afgenomen. Zodoende hoopten we ten minste het volgende jaar over nieuwe planten van de te beproeven varieteiten te kunnen beschikken.

Het idee is toen geopperd om elders op de kwekerij opnieuw te beginnen. Omdat ook daar de sporen van verwelkingsziekte in de grond konden voorkomen (ieder jaar wordt voor de aanplant van de eenjarigen nagenoeg de gehele kwekerij omgeploegd en daarmee dus de schimmel verspreid), werden de volgende maatregelen getroffen:

- de gewortelde stekken aanplanten in een flink gat gevuld met potgrond;

- voortaan werden slechts twee planten van elke soort aangeplant en werd de plantafstand ruimer genomen (van h.o.h. 0,70 m naar 1.00 m).

Echter moesten in mei 1990 de uitgangspunten opnieuw bijgesteld worden. Een week voor de onverwacht strenge nachtvorst van 28-4-1990 (-6°C) waren de bakken met zo'n 700 gewortelde stekken al buiten gezet; dit vanwege plaatsgebrek in de kassen. De avond ervoor had de kweker de bakken nog afgedekt met folie. De ochtend daarop had hij echter veel werk om de door nachtvorst aangerichte schade in zijn eigen kweek zoveel mogelijk te beperken. De beschermende folie is destijds te laat van onze bakken afgehaald, zodat de combinatie vorst + felle zonneschijn de collectie stekken rigoureus decimeerde. Met veel moeite waren in de dagen daarop nog zo'n 150 gewortelde stekken te redden.

We hebben er toen voor gekozen het nieuwe proefveld te verdelen in vakken 'oude planten' en 'nieuwe planten', waarbij twee exemplaren van elke soort aangeplant werden. Het proefveld kreeg daardoor een grootte van zo'n 750 m2. Het gedeelte 'oude planten' werd beplant met niet-aangetaste struiken afkomstig van het voormalige proefveld (in 1989 circa 300 m2 groot). Eind mei zijn de wortelkluiten van deze uitgegraven planten goed uitgeschut en daarna werden ze herplant in grote, met potgrond gevulde gaten. De meeste van deze planten zijn na de strenge winter van 1990/1991 (zij het later dan in voorgaande jaren) opnieuw uitgelopen en tot forse en rijk bloeiende planten uitgegroeid.

Vervolgens zijn op het aansluitende gedeelte 'nieuwe planten' de circa 150 opgekalefaterde gewortelde stekken aangeplant. Na de daaropvolgende strenge winter zijn er van deze gewortelde stekken nagenoeg geen planten opnieuw uitgelopen, voornamelijk doordat deze planten met onvoldoende aangeslagen wortels de winter moesten doorstaan.

.

Wat betekenen de kwalificaties winterharde fuchsia's V-Ned-H3 en Ned-H3 en hoe groot is deze collectie?

..

Van de in 1990 tot zo'n 200 te beproeven varieteiten uitgegroeide collectie zijn er na de winterperiode 1990/1991 zo'n 91 soorten meer of minder winterhard gebleken. Daaronder zijn ook enkele soorten die slecht waren uitgegroeid, en soorten die de winter van 1990/1991 niet, maar de strenge winter van 1986/87, wel hadden doorstaan. Deze soorten hebben toen de kwalificatie 'voorlopig winterhard' (V-Ned-H3) gekregen. Ze zijn daarna nog verder op winterhardheid beproefd en de 'voorlopig winterharden' 'Floralies de Nantes', 'Grey Lady', 'Hugh Morgan' en 'Tendrement' verwierven per 1-9-'94 alsnog het predikaat Ned-H3. De andere winterhard gebleken soorten hebben per 1 oktober 1992 van de UTC-werkgroep de kwalificatie Ned-H3 gekregen.

Door de daarop volgende winter met een goede kwaliteit kon bij het opheffen van het proefveld in 1994 nog een aantal het predikaat Ned-H3 verkrijgen, zodat de collectie Ned-H3's uitgroeide tot circa 110 stuks (na opheffen proefveld was het resterende aantal V-Ned-H3's nihil).

.

Opplant floriade 92  41kB.jpg (41100 bytes)

Floriade 92 inz.Ned-H3 23 kB.jpg (23472 bytes)

..

Tentoonstelling Floriade ' 92 - In 1991 zijn ruim 250 planten in potten 210 mm op het proefveld aangeplant (foto links). Voor de winter hebben de uitgegraven planten met pot en al in een kas overwinterd. April 1992 werden ze op het Floriade-terrein uitgeplant. Het werd geen groot succes: afwijkend van onze adviezen werd aangeplant met potten, vergeten werd direct na aanplanten tegen roest te spuiten en de collectie stond onder schaduwdoek (foto rechts).

.

Welk onderhoud werd in de zomer op het proefveld uitgevoerd?
...
Dit betrof voornamelijk het regelmatig onkruidvrij maken/houden van het proefveld. In de zomer van 1991 werd circa 15 maal een goede watergift (tevens sproeibeurt) gegeven vanwege de vele nog onvoldoende aangeslagen jonge planten. Dat jaar is er op het proefveld geen enkele mestgift toegediend en geen enkel bestrijdingsmiddel verspoten.

In voorgaande jaren is meestal vroeg in het seizoen eenmaal een mestbeurt met kunstmestkorrels 14-14-14 gegeven en is een enkele maal een bestrijdingsmiddel verspoten (tegen spint); meestal is toen niet (of slechts een enkele maal) een extra watergift gegeven.

De werkgroep vermoedt dat de opmerkelijke rijke bloei in de zomer van 1990 mede het gevolg was van het feit dat een extra mestgift achterwege is gebleven en er extra sproeibeurten met water zijn gegeven.

Milde bloeii 56 kB.jpg (57063 bytes)
...
Rijke bloei in 1990

home blauw 4 kB.gif (3312 bytes)           Back blauw 4 kB.gif (3295 bytes)           Next blauw 4 kB.gif (3319 bytes)

 'Gelderse Fuchsia Info-site' - c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes)november 2008