Fuchsia-info Magazine

J19-ButterflyHome 3kB.jpg (3152 bytes)          J19-ButterflyBack 3kB.jpg (2532 bytes)

J22-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)

23.Fuchsia's op semi-hydrocultuur

No English version

Planten kunnen groeien zonder bodem. Als kunstmatig 'substraat' wordt aangewend en de juiste voedingsstoffen in de juiste doseringen worden gegeven, groeien planten daarin uitstekend. Deze methode wordt wel hydrocultuur genoemd en is een manier om veel van dezelfde planten te laten groeien, die ook dezelfde eisen stellen aan hun voedingsstoffen. Dat is een tamelijk simpele manier om consumptiegewassen (zoals tomaten in blokjes steenwol) en potcultures op grote schaal te kweken. Een tweetal fuchsialiefhebbers - Theo Jeukens en Henk Bresser -  hebben op basis van (semi)hydrocultuur, systemen uitgedacht, die opmerkelijk grote hangingbaskets met rijk bloeiende fuchsia's kunnen opleveren.
Beide fuchsialiefhebbers hebben in een lezing voor de regio Zuid-Gelre van de NKvF, hun gevolgde methode uitvoerig uiteengezet en een samenvatting van hun betoog leest u in dit artikel.

.

Het kweken op hydrocultuur vereist nogal wat kennis van zaken. Evenwel is de kweekmethode semi-hydrocultuur een stuk eenvoudiger en door de fuchsialiefhebber goed uitvoerbaar. Bij deze methode wordt in plaats van grond een ander groeimedium (substraat) gebruikt. Dat medium is schoner en ook luchtiger. Voor de fuchsiahobbyist is het beste substraat de kleikorrel.
Eigenschappen van de kleikorrels zijn: ze zijn steriel en licht in gewicht; ze nemen goed water op en geven dat ook goed af aan de wortels; hebben voldoende holtes met lucht voor opname van zuurstof door de wortels; zijn neutraal wat de voeding en de zuurgraad betreft; veroorzaken minder ziektes (schimmels) dan in het medium potgrond; de korrels gaan vele jaren (na uitwassen) zonder problemen mee en ze zijn uiteindelijk toch goedkoper dan het elk jaar oppotten in nieuwe potgrond.

Bij semi-hydro staat de plant niet volledig in kleikorrels, maar ook nog gedeeltelijk in een grondmedium. Een groot voordeel hiervan is dat omschakeling van grond- naar waterwortels, niet nodig is. Bij verpotten geeft deze omschakeling namelijk altijd een achteruitgang door bladverlies en deze vindt dus hier niet plaats.

J23-Semi-hydrocultuur 1 21kB.jpg (20905 bytes)

Pot voor semi-hydrocultuur systeem Jeukens - 1.Eb en vloed grondmedium (Lentse potgrond nr.6) 2. Semi-hydropot diam. 26 cm zonder gaatjes in de bodem 3. Doorwortelbaar scheidingsdoek 4. Afvoer gaatjes water (diam. 5 mm) 5. Kleikorrels en water buffer 6. Mest voor een heel groeiseizoen

Grondwortels zijn wortels die dun zijn, ze zijn ook actief met veel wortelharen op zoek naar voedsel en water...

Waterwortels zijn dikke, luie en korte wortels, die veel minder snel groeien omdat er altijd voeding en water voorhanden is. Daardoor kan men aanplanten in een kleinere pot en is ook verpotten minder vaak nodig.

.

Voordelen semi-hydrocultuur

a. De plant krijgt altijd voldoende en nooit te veel water;

b. Als u precies werkt zoals in dit arikel staat omschreven, kan de plant niet verdrogen of wegrotten;

c. Omdat de plant een grote voorraad water heeft, geeft u minder vaak water (geen vakantieprobleem met watergeven);

d. Dichtslaan van de grond is hier minimaal, waardoor de wortels altijd voldoende zuurstof krijgen. Zuurstofgebrek geeft altijd wortelsterfte. En dat heeft weer als gevolg een slechtere opname van de voedingselementen en water. Het resultaat hiervan is stagnerende bovengrondse groei. Uiteindelijk kan de plant, zeker bij moeilijke klimaatomstandigheden, afsterven;

e. Elk jaar verpotten is niet meer nodig, verzuring treedt niet meer op.

f. Dankzij de voorraadbemesting wordt de voeding een stuk eenvoudiger.

Methode volgens Jeukens

Aanplanting - Het aanplanten van de fuchsia's gebeurt bij deze methode in waterdichte potten; meestal enkele gewortelde stekken per pot inplanten. In de potten wordt een gaatje van 4 à 5 mm diameter geboord, dit op enkele cm boven de potbodem en maximaal op 1/3 van de pothoogte. Er moet namelijk in de pot wel een buffervoorraad water onderin aanwezig zijn. Maar als de plant er te lang over doet om die voorraad water te gebruiken, kunnen wortels door zuurstofgebrek afsterven. De pot wordt voor ruim 1/3 gedeelte van de hoogte gevuld met grove kleikorrels van 1 - 2,5 cm diameter. Bij grote potmaten kunnen we op gebruik van de nogal prijzige kleikorrels besparen, door tevoren enkele kleine potjes 'op zijn kop' op de bodem te plaatsen. De kleikorrels afdekken met een scheidingsdoek. Dit doek mag met de daarop aangebrachte laag potgrond het waterniveau niet raken, ook na inklinken van de kleikorrels (dit ter voorkoming van rotting). Het scheidingsdoek is speciaal voor semi-hydro ontwikkeld, laat de wortels snel door, scheidt de grond van de korrels en blijft licht vochtig (grond droogt niet uit). Lentse potgrond nr.6 (zogenaamde 'eb en vloed' grond, deze heeft bij veel water nog voldoende zuurstof) is voor dit systeem perfect. Plaats in de pot tot op de bodem een buisje, gemaakt van electrapijp diam. 32 mm, dat aan de onderzijde schuin is afgezaagd.

Bemesting - Jeukens beveelt als bemesting aan een speciale voeding, die voor een groeiseizoen voldoende is, zoals Lewatit. Dat is een speciale (dure) mest die alleen geschikt is voor bemesting van hydro- en semi-hydrocultuur en die alleen in water werkt. Eenmaal per groeiseizoen via het buisje deze mest in de laag kleikorrels brengen. Later bijmesten, zowel op de potgrond als via het buisje in de korrels, met de voor fuchsia's gebruikelijke mest N.P.K. 20-20-20, Dat zal de groei en bloei nog meer bevorderen.

Na oppotten kan u normaal water op de potgrond geven en ook water in de laag kleikorrels via het buisje laten lopen. De grondwortels zullen snel door de scheidingsdoek heen groeien en het water in de kleikorrels opzoeken. Die vormen daar waterwortels, welke de uitgroei sterk bevorderen. Via het buisje kunt u meten of de waterbuffer in de laag kleikorrels nog voldoende is. Maar het water daarin moet wel na circa 3 weken op zijn. Bij veel regen zult u zien dat de groei in semi-hydro veel beter is als een opplanting in alleen het medium potgrond. De mest kan  namelijk niet uitspoelen en het groeimedium zal dan ook niet dichtslaan.

Verzorging in de winter - Zorg er voor dat in de winter de korrels droog staan. Wel af en toe in de donkere maanden wat water geven op de potgrond, net zoals u dat doet op uw planten, die alleen in een potgrond medium staan. In het voorjaar de watervoorraad in de laag kleikorrels weer aanvullen. Verpotten is dan niet nodig, wel opnieuw de halfjaarlijkse mestbeurt geven.

Ook kunt u de plant voor overwintering in de kas uit de pot halen en deze dan oppotten in een tijdelijke pot. In het voorjaar kan de plant weer terug in de semi-hydropot.

Methode volgens Bresser

Belangrijke verschillen met de hiervoor beschreven semi-hydrocultuur methode zijn: de keuze van het type pot, de opbouw van de potvulling, het watergeven en de bemesting.
Er is een speciale hangpot (Bresserpot) voor ontwikkeld en deze is in het NKvF-winkeltje in de kleur groen diam. 20 of 25 cm (prijs momenteel 3,10 en 4,25 Euro) te koop Op circa 5cm van de bodem zitten hierin gaatjes voor afvoer van overtollig water. Deze pot wordt voor 1/4 deel met grove kleikorrels diam. 1 - 2,5 cm gevuld. Afvullen tot iets boven de gaatjes in het onderste potrandgedeelte en zodanig dat de laag kleikorrels iets bol staat, dit om opzuigen van water door de erboven aangebrachte potgrond, te voorkomen.
J23-Semi-hydrocultuur 30kB.jpg (30294 bytes)

.

Bresserpot voor semi-hydrocultuur - Het buisje voor aanvoer mest en water naar kleikorrels is hier niet nodig. Mest voor een groeiseizoen van 8-9 maanden (Osmocote 9-11-18+1,5)is tevoren door de potgrond gemengd
Tussen kleikorrels en potgrond komt een afdekking met worteldoek. Neem potgrond van een goede kwaliteit (bijvoorbeeld Lentse potgrond nr.6) en meng daar de meststof Osmocote door, type 9-11-18+1,5, Deze heeft een werkingsduur van 8-9 maanden. Gebruik hiervan 150 gram per 50 liter potgrond. Dit goed homogeen door de potgrond mengen!  Minimaal 7 stekken per 25cm pot inplanten, voor hangpotten deze schuin naar buiten insteken voor een mooiere hangende uitgroei.
In de beginperiode de potten normaal boven op de potgrond watergeven. Daardoor ontstaan er eerst grondwortels. Als de planten groot worden en haast volgroeid zijn, dan overvloedig water geven, waardoor het waterreservoir met kleikorrels nu vol water staat. De grondwortels dringen door det schermdoek heen en gaan in het waterreservoir waterwortels vormen. Een vulbuisje als bij het eerder besproken semi-hydrosyteem ontbreekt hier. Je kunt hier namelijk nooit te veel water geven. De planten verzuipen niet doordat het overtollige water door de gaatjes eruit kan lopen. En onderin de pot is steeds een reserve aan water aanwezig. Mits er bij drogend warm weer steeds een reserve aan water in het reservoir staat. Bij warm weer is 2 à 3 keer water geven nodig en dan zoveel geven, tot het water uit de gaatjes loopt. Het watergeven is werkbesparend te vereenvoudigen door de hangers aan te sluiten op een druppelsysteem.
Bresser maakt ieder jaar weer nieuwe semi-hydro hangers.Van iedere oude hanger neemt hij tussen 20 en 30 september minmaal 8 goede stekken. Rond 1 november worden de bewortelde stekken in trays met gaatjes diam. 7 cm opgepot. Teneinde stevige planten te verkrijgen is hij daarna druk met steeds maar weer tijdig toppen. Rond 1 maart begint het aanplanten in de Bresserpotten. Met een aangehouden collectie van zo'n 300 hangers is deze kweekmethode een intensief karwei. Evenwel is het verbazingwekkend dat op deze wijze binnen slechts één groeiseizoen, zulke geweldig grote en rijk bloeiende hangingbaskets zijn te kweken.. Door de collectie van het voorgaande jaar in de herfst te verkopen, bestrijdt hij voor een deel de kosten van een nieuwe collectie.

J23-Spin 6kB.gif (5430 bytes)

'Gelderse Fuchsia Info-site' - november 2008

J19-ButterflyNext 3kB.jpg (2660 bytes)