4. Voorkomende ziekten en plagen in fuchsia's

              

J20-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)
4D.Cicaden
..

Van de vele soorten cicaden die in de natuur voorkomen, bezoeken drie soorten regelmatig de fuchsia's. Dat zijn de rozecicade Typhlocyba rosea, de schuimcicade (spuugbeestje) Phylaenus spumarius en sinds enkele jaren een cicade met de naam Empoasca vitis. De Plantenziektekundige Dienst in Wageningen signaleerde deze soort, die in ons land op allerlei andere soorten planten al langer voorkomt, voor het eerst in fuchsia's op haar proefveld in 1983.
Cicaden zijn snavelinsekten die zich zenuwachtig vliegend, dan weer springend, verplaatsen en op het eerste gezicht wel iets lijken op groene bladluizen. De cicade is circa 3 mm lang. De schuimcicade is bruinachtig, de beide andere soorten zijn lichtgeel tot lichtgroen. Cicaden overwinteren in volwassen stadium op gewassen die in de winter groen blijven.
Ze leggen de eitjes aan de onderzijde van het blad. De meeste soorten cicaden kunnen maar twee generaties larven op de wereld zetten. De larven zijn kleiner dan de volwassen cicaden en bezitten geen vleugeltjes. Een belangrijke aanwijzing voor een aantasting door cicaden zijn de lichtkleurige huidjes die u tussen de larven aantreft. Dit zijn de jasjes die ze bij een vervelling uittrekken.
De larve van de schuimcicade verschuilt zich in het bekende schuimvlokje, ook wel koekoekspog genoemd, tegen bladeren en in bladoksels. Het schuim beschermt hem tegen uitdrogen en vijanden.
 Cicaden leven vooral op de onderzijde van de bladeren. Als u een plant aanraakt, springen of vliegen ze weg.
Ze leven van plantensappen die ze uit de bladeren zuigen.
De bladeren die de rozecicade aantast, krijgen meestal eerst witte vlekjes. Daarna lijkt het blad aangetast door spint. Later vallen deze bladeren af.
De aantasting door Empoasca vitis is ernstiger en de bladval is vaak zo groot dat de plant gaat kwijnen of doodgaat. De aangetaste bladeren hebben bruine punten, die later omkrullen. Dit schadebeeld doet denken aan bladverbranding.
Sinds ik de planten aangiet tegen de eerder hier behandelde plsntenziekten als witte- vlieg, bladluizen en taxuskevers, heb ik nauwelijks meer last van een aantasting door cicaden.

.

    

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008