4. Voorkomende ziekten en plagen in fuchsia's

              

J20-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)
4E.Wantsen
.

.

Wantsen zijn op kevers lijkende snavelinsekten met een gelede zuigsnuit en ongelijke voor en achtervleugels. Van de wantsen die op fuchsia's voorkomen, is de berkewants Elasmucha grisea de meest voorkomende. Vooral in een bosrijke omgeving of in een border met daarin een berk, vindt men deze wantsen in de fuchsia's.
Volwassen wantsen zijn ongeveer 10 mm lang. De groen- en bruinkleurige insekten zijn te herkennen aan een driehoekig schildje achter op de kop. Meestal is uw neus de eerste die de onwelriekende wantsen signaleert. Bij verstoring spuiten ze namelijk de stinkklieren bij hun achterpoten leeg. Ze overwinteren in de vorm van wintereieren die met de legboor onder de bast van het gewas zijn afgezet. Deze ei-afzetting vindt plaats in juli-augustus.
In april-mei komen uit de wintereieren de eerste larven. Eenmaal volwassen geworden legt een berkewants 30 à 40 eitjes voor een tweede generatie, op de achterkant van het blad. Hierop blijft moeder wants 2 tot 3 weken zitten 'broeden'.
De groene larven van wantsen zijn maar iets groter dan bladluizen. Ze zijn hiervan te onderscheiden door de duidelijk zichtbare rode ogen en door de snelle manier van lopen. Legt u een doek onder een door bladluizen of wantsenlarven bewoonde struik en tikt u tegen de takken, dan laten ze zich op de doek vallen. Blijven de groene beestjes zitten, dan zijn het bladluizen; lopen ze snel weg, dan zijn het wantsen. Berkewantsen leven met hun larven van plantensappen. Zij onttrekken die sappen door zuigen aan de bladeren en groeipunten. Bij de groeipunten steken ze hun zuigsnuit in de nog opgerolde bladeren en bloemen die hierdoor bij het ontluiken doorzeefd zijn met gaatjes. Deze gaatjes zijn puntvormig, met daaromheen ingezonken bladweefsel, dat bruin is en afsterft. Aangeprikte eindknoppen vertonen soms ernstige groeiremming en lopen dan niet meer uit. Lager gelegen adventiefknoppen komen dan uit  dat veroorzaakt bossige groei bij de takuiteinden (misvorming).
Door de indringende geur die ze verspreiden, hebben wantsen weinig natuurlijke vijanden.
Signaleert u maar een enkele wants, dan kunt u het beste proberen deze te vangen en de groeipunten, met daarop wantsenlarven uit te breken en te vernietigen.
 Sinds ik de planten aangiet tegen de eerder hier behandelde plantenziekten met Admire, heb ik sporadisch last van een aantasting door cicaden

.

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008