..
Ned-H3 winterharde fuchsia's
.
Author/Editor: Gerrit van Veen
Tekeningen: Aat van Wijk

.

Engelse vlag.gif (296 bytes) Go to English version

home blauw 4 kB.gif (3312 bytes)

Temperatuur op Rotterdam Airport

.

Corallina 40 kB.jpg (40529 bytes)

Voorwoord

Voor het inwinnen van kennis over winterharde fuchsias moet de fuchsialiefhebber zijn informatie ontlenen aan boeken over fuchsia's. Degene die de Nederlandse taal beheerst, vindt veel informatie in het boek 'Winterharde fuchsia's', geschreven door de auteur/editor van deze 'Gelderse Fuchsia Info-site'. Evenwel, dit boek is uitverkocht en wordt niet meer herdrukt. En dit boek is nooit in het Engels vertaald, zodat de daarin verzamelde kennis niet in landen met een andere dan de Nederlandse taal bekend is. De informatie van Ned-H3 winterharde fuchsia's was tot voor kort ook op het internet nog niet aanwezig was.

Bij mijn surftochten op internet langs de sites van Engelse kwekerijen (veelal gelegen in USDA-zone 9 of 8) valt op hoe groot in hun catalogi de lijsten met aangeprezen winterharde of half-winterharde cultivars zijn. Maar zijn die aangeprezen winterharden op het Europese vaste land met zijn winters, die strenger zijn dan in Engeland, ook daar voldoende winterhard?

Van 1986 tot 1995 zijn op een Nederlands proefveld in Velp bij Arnhem (USDA-zone 7) cultivars met vermeende winterhardheid op semi-professionele wijze uitgetest door de UTC-werkgroep 'Beproeving fuchsia's op winterhardheid'. In die periode waren er een tweetal winters met een goede beproevingskwaliteit.

Deze twee winters (1986/1987 en 1990/1991) zijn in grafieken vastgelegd en vormen te samen met een aantal aanvullende normstellingen een 'Referentienorm kwaliteit winter A  en B'. Zodat in de toekomst nog meer fuchsia's met vermeende winterhardheid op overeenkomstige wijze op een proefveld in een land met USDA-zone 7 kunnen worden uitgetest.  

De cultivars die, getoetst aan de referentienorm, voldoende winterhard bleken, hebben van de werkgroep het predikaat Ned-H3 winterhard gekregen; dit om ze te onderscheiden van H3 winterhard voor varieteiten, die in Engeland in USDA-zone 8/9 zijn uitgetest.

In een zevental  hoofdstukken is op het site-onderdeel 'Ned-H3 hardy fuchsias' informatie weergegeven, die grotendeels overeenstemt met de informatie in eerder genoemd boek. Deze zijn hierna onder 'Inhoud' via aan te klikken links te bekijken. De informatie wordt daar gegeven in de vorm van 'vraag' en 'antwoord'. Aanvullende informatie vindt u hieronder in 'Aanvullende informatie', die ook daar via een aanklikken van een aantal links zijn te bekijken.

.'Gelderse Fuchsia Info-site' - november 2008

Inhoud:

1. De eigenschap 'winterhardheid' van fuchsia's

2. Bestaande klassificeringen winterharde fuchsia's

3. Historie veredeling winterharde fuchsia's

4. Opzet en verloop van de beproevingen in Velp

5. Normstelling voor beproeving fuchsia's op winterhardheid

6. Aanplant- en verzorgingsadviezen voor winterharde fuchsia's

7. Resumé en conclusies

Aanvullende informatie:

Referentienorm - Grafieken kwaliteit winter A en B

Verschil in uitgroei tussen in de kas en in de border overwinterende fuchsia's

Plantecellen van kougevoelige en van winterharde planten

Winterharde fuchsias in border op naam houden

Het 'vorstgetal' bepaalt voor een deel de kwaliteit van de winter

Voorkom schade door nachtvorst aan uw winterharden

Aardvlo hinderlijke bladperforator

In Ned-H3 keuze uit diverse aanplantvormen
Publicaties in de hobby- en vak-tuintijdschriften

Modeltuin met Ned-H3's in Nederland geopend Searchengine  newgroen 1kB.gif (108 bytes)

     Next blauw 4 kB.gif (3319 bytes)