Ned-H3 winterharde fuchsia's

7. Resumé en conclusies

Engelse vlag.gif (296 bytes)

Go to English version

Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)

De fuchsialiefhebber die, vanwege het ontbreken van een vorstvrije kas of andere geschikte winterberging, aan de hobby van het kweken van fuchsia's niet eerder kon beginnen, kan na het lezen van alle wenken op deze website zijn wens in vervulling zien gaan met het aanschaffen van Ned-H3 winterharde cultivars.

Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)

De fuchsiavriend zonder een kas als winterberging kan het gemis aan plantvormen als 'kroonboom' en 'hanger' toch ten dele ondervangen, namelijk door enkele van deze planten-in-pot uit de gangbare niet-winterharde collectie aan te schaffen, en deze te combineren met de Ned-H3 winterharden in de border. Daardoor onderscheidt hij zich met zijn fuchsiacollectie nauwelijks meer van de gelukkige fuchsiavriend of -vriendin die beschikt over een vorstvrije kas/winterberging.

Voor deze paar kroonboompjes/hangers vindt hij meestal binnenshuis wel een kleine voorstvrije winterberging (zolder, kruipruimte). Bovendien bezorgen de winterharden hem weinig onderhoud en besparen ze hem ook nog de kosten voor de aanschaf van potten, potgrond etc.

Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)

De keuze van aanplanting van kleurrijke en langdurig bloeiende fuchsia's in een aan te leggen tuinontwerp behoeft voor de tuinarchitect/hovenier niet langer beperkt te blijven tot enkel de door hem toegepaste 'tuinfuchsia' (F.magellanica 'Riccartonii' of F. magellanica gracilis). Er is voor dat tuinontwerp nu keuze uit meer dan 110 Ned-H3 winterharde fuchsias.

Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)

In de Ned-H3 -collectie zitten een groot aantal varieteiten die in zo'n tuinaanleg door de opdrachtgever zeer gewaardeerd zullen worden om hun verschijningsvorm, bloemkleuren en rijke bloei. Daarbij kan hij  kiezen uit varieteiten, die specifiek te gebruiken zijn als 'solitair', voor een 'bloeiende haag' of voor een 'vakinplanting'.

Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)

Het uittesten van fuchsia's op een proefveld kan vele jaren veel arbeid en inspanningen vergen. Tijdens de testperiode op het proefveld in Velp (voorjaar 1986 tot herfst 1995) heeft de werkgroep het geluk gehad dat hierin twee winters voorkwamen met een voldoende kwaliteit (winter A en B uit de Referentienorm). De winter 1993/1994 had een kwaliteit die getoetst aan de Referentienorm, daar redelijk mee overeenstemde. Waren de beproevingen na 1995 voortgezet dan waren er door de werkgroep zeker tot aan het jaar 2007 geen predikaten Ned-H3 aan de uitgeteste cultivars verleend. Immers, de afgelopen jaren waren de winters in Nederland onvoldoende van kwaliteit. De afgelopen drie winterseizoenen behoorden ook nog eens tot de warmste van de vorige eeuw. Onlangs stond in de krant een aantal gegevens van het winterseizoen 1999/2000: aantal vorstdagen 26, aantal ijsdagen 0, gemiddelde temperatuur in de drie wintermaanden 5°C; maar met 280 mm neerslag behoorde dit winterseizoen tot de zeven natste van de eeuw.

De kwaliteit van de winters in USDA-zone 8 en 9 (bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk) zal daar niet of hoogst zelden overeenstemmen met de Referentienorm kwaliteit winter A en B. Een voortgaande beproeving volgens deze norm zou dan ook moeten plaatsvinden in een Europees land met USDA-zone 7 (bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk) en zou dan ook het best onder auspicien van Eurofuchsia kunnen worden uitgevoerd. Daarbij zouden de winterhardheids resultaten uit proeven in Engeland en Frankrijk kunnen dienen om cultivars 'met vermeende winterhardheid' ter beproeving uit te selecteren.

 

Werkgroepleden 30 kB.jpg (29786 bytes)

UTC-werkgroep 'Beproeving fuchsia's op winterhardheid'

Van links naar rechts: zittend - Zwier Stoel, Pieter v.d.Veer; staand - Gerrit van Veen, Johan van Aalst, Hans van Aspert en eigenaar proefveld/onze adviseur Gerard Buurman.

Back blauw 4 kB.gif (3295 bytes)

 'Gelderse Fuchsia Info-site'- c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes) november 2008