L. Gericht kruisingen uitvoeren via een gekozen doelstelling

c-07-Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) To English version

 

Het totale aantal fuchsia varieteiten van meer dan 15000 stuks geeft al aan dat het uitvoeren van kruisingen bij deze plant meestal niet moeilijk is. Enkele duizenden van deze varieteiten zijn inmiddels niet meer in omloop en vaak is dat vanwege het feit dat ze qua bloemen en voorkomen maar nauwelijks nieuwe kwaliteitsaspecten als een andere kleurstelling, bloemformaat of groeiwijze aan het fuchsia areaal toevoegden. Veel van de niet-blijvers zijn ontstaan uit kruisingsouders die, zonder een gerichte doelstelling van de veredelaar, met elkaar zijn gekruist. Maar een echte fuchsia veredelaar, die geslaagde en gewilde nieuwelingen op de markt wil brengen, gaat anders te werk. Om zijn doel te bereiken werkt hij met een gekozen doelstelling en dat vraagt van hem eerst studie en later vaak veel geduld. Maar het uiteindelijk behalen van zijn gestelde doelstelling is nu juist voor hem de 'kick' van het veredelen.

 

Dit artikel probeert de werkwijze van 'gericht kruisingen maken volgens een gekozen doelstelling' in beeld te brengen. De in beeld gebrachte kruisingen zijn door auteur Hans van Aspert van de serie-artikelenreeks 'Voor u uitgeprobeerd' bedacht en uitgevoerd. En zoals u hierna kunt lezen hebben een aantal daarvan geresulteerd in nieuwe varieteiten die voldeden aan de doelstelling van de auteur. Zijn kruisingen, die inmiddels door de VKC in Aalsmeer zijn goedgekeurd, vindt u in het kaderstukje 'Jaspers mag niet, doe dan maar Jaspers Donderstraal'.

Na de uitwerking van een viertal van zijn gekozen doelstellingen, verneemt u zijn werkwijze bij het voorbereiden van een kruisingsprogramma. Tot slot vertelt hij over de manier, waarop hij de uitvoering van een kruising uitvoerd.

.

Doelstelling 1 - Grote dubbele rode bloem

Dit was de eerste uitgevoerde kruising met een gekozen doelstelling. Er blijken namenlijk maar zeer weinig fuchsia's te zijn met een grote rode bloem. Nu eerst kiezen welke moeder- en vaderplant onze doelstelling zou kunnen doen slagen.
Heb als moeder 'Mephisto' gekozen, voor de bestuiving gaat vader 'White King' zorgen. Van 'Mephisto' zijn de kruisingsouders F.lycioides x 'Mrs.W.Rundle'. F.lycioides is een species en 'Mrs.W.Rundle' heeft als kruisingsouders 'Earl of Beaconsfield'x'Lady Heytesbury'.  Kruisingsouders 'Earl of Beaconsfield' zijn F.fulgens x 'Perfection'. Van vader 'White King' zijn helaas de kruisingsouders niet bekend. De enige aanknopingspunten om te komen tot een grote rode bloem is het forse formaat van 'White King' en de rode bloem van 'Mephisto'.

J11-l_Jaspers Vlammetje  16kB.jpg (15431 bytes)

.

1.'Jaspers Vlammetje' is  een recent goedgekeurde fuchsia met opstaande bloemtrosjes

Maar nadelig voor het beoogde resultaat is het feit dat 'Mephisto' is ontstaan uit verschillende voorouders en dat voorouders van 'White King' niet bekend zijn. Beide feiten zijn niet gunstig voor het 'gericht uitvoeren van kruisingen'. Niet zo verwonderlijk dat er tussen de 130 zaailingen van deze kruising, wel dubbelen in diverse kleurstellingen voorkwamen, maar er was daartussen geen enkele 'grote dubbele met rode bloemen'.  Er waren er wel bij met aantrekkelijke bloemen, onder andere de door de VKC goedgekeurde 'Jaspers Donderstraal'. Conclusie: doelstelling 1 niet gehaald.
.

Doelstelling 2 - Winterharde met grote witte bloem

In de collectie 'beproefde varieteiten op winterhardheid' op het proefveld in Velp is maar één varieteit met grote witte bloemen. Meer winterharde met grote witte bloemen uitbrengen zou wenselijk zijn. Als moeder werd de Ned-H3 winterharde 'Whiteknights Pearl' gekozen, als vader fungeerde de eveneens Ned-H3 winterharde 'Annabel'.
J11-l_Doelstelling 3 27kB.jpg (27241 bytes)

.

2.'Wit' x 'wit' = per definitie niet altijd wit - Drie zaailingen van 'Annabel' (linksboven) x 'Whiteknights Pearl' (linksonder). Rechtsboven en rechtsonder niet in omloop gebrachte rood/paarse zaailingen hieruit. De middelste rood/paarse gaat dit jaar naar de keuring vanwege bladeren in  gele en bruine tinten, welke nog geen enkele andere fuchsia varieteit zo fraai siert.

Kruisingsouders van 'Whiteknights Pearl' zijn F.mag. molinea 'alba' x 'Whiteknights Blush' (beide Ned-H3 winterhard). Kruisingsouders van 'Annabel' zijn 'Ingram Maid'x'Nancy Lou'. Van de kruisingsouders en kruisingsvoorouders zijn de bloemen nagenoeg overwegend wit en de verwachting was dat Doelstelling 2 varieteiten met witte bloemen zou opleveren. Maar afb. 2 laat zien dat er voornamelijk varieteiten met rood/paarse bloemen uit voortkwamen. De middelste rood/paarse is wel een noviteit vanwege de bruin en gele kleur van het blad. Een fuchsia met deze bladkleur is er niet. Waarschijnlijk wordt deze vanwege zijn bijzondere bladkleur in 2003 geďntroduceerd.

Conclusie: Wit met wit kruisen levert dus niet zonder meer weer een nieuwe witte varieteit op. Doelstelling 2 is niet gehaald.
.

Doelstelling 3 - Eenkleurige witte triphylla

De enige witte triphylla's - 'Our Ted' en 'Challenger' - zijn moeilijk te kweken fuchsia's en vermoedelijk bestaan er al geen exemplaren meer van? Als ouders komen voor de moeder van de witte triphylla in aanmerking één van de varieteiten triphylla's, die direct  van de moeilijk opkweekbare species F.triphylla afstammen, zoals 'Thalia', 'Koralle' of 'Göttingen'. 'Thalia' en 'Koralle' blijken steriel te zijn, dus kiezen we als moederplant 'Göttingen'
Als vaderplant kiezen we F.magel. molinea 'alba', 'Hawkshead' of 'Whiteknights Pearl'. Uit de kruising 'Göttingen'x F.magel. molinea 'alba' ontstonden allemaal planten met bloemen waarvan de buizen rood waren, het witte van de vaderplant werd kennelijk niet doorgegeven. Tevens bleken alle zaailingen hieruit steriel te zijn, dus kon met deze zaailingen niet verder gekweekt worden.  En de kruising omgekeerd uitvoeren lukte al evenmin. De kruising 'Göttingen'x'Whiteknights Pearl' leverde hetzelfde resultaat op, alleen waren alle zaailingen nu dwergstruiken. Merkwaardig is dat van 'Whiteknights Pearl' een van de voorouders is F.fulgens rubra grandiflora, een grote plant met grote bladeren en lange bloemen. En toch is er kennelijk een element dat een negatief effect heeft op de groei van de zaailingen (dwergstruiken).

J11-l_Jaspers Druppeltje 8kB.jpg (7476 bytes)

.

3.'Jaspers Druppeltje' - Is inmiddels ook al in  Japan verspreid. Foto aangetroffen op website http://www.fuchsia.jp/
Tussen deze 90 zaailingen zat wel een aantrekkelijk dwergstruikje met fel rode bloempjes in een druppelvorm en deze is onder de benaming 'Jaspers Druppeltje' in omloop gebracht. Conclusie: doelstelling 3 'eenkleurige witte triphylla' niet gehaald.

.

Doelstelling 4 - Aubergine kleurige triphylla

Hier is gekozen als moeder 'Göttingen' en voor de vader de aubergine-kleurige 'Whiteknights Amethist'. Gunstig resultaat met laatstgenoemde kan verwacht worden, omdat de ouders hiervan dicht bij botaniche fuchsia's blijven (F.magellanic molinea 'alba' x F.excorticata). Het zaad van deze kruising kiemde slecht. Van de drie zaailingen hieruit bleef er slechts 1 over. Deze ene overgebleven zaailing groeide, bloeide en vertakte goed. De lange buisvormige bloem is geheel aubergine kleurig, Aangezien het blad niet roodbehaard is (blad gelijkt op dat van vader 'Whiteknights Amethist') is het geen echte triphylla.
J11-l_Doelstelling 4 28kB.jpg (27689 bytes)

.

4.Alle drie dezelfde 'moeder' - Boven: 'Göttingen'x F.fulgens variegata werd 'Jaspers Vlammetje' ; midden: 'Göttingen'x'Whiteknights Pearl' werd 'Jaspers Druppeltje' en onder: 'Göttingen'x'Whiteknights Amethist' werd 'Jaspers Lange Jaap'.

Maar wel moet deze varieteit met de benaming 'Jaspers Lange Jaap' als een triphylla overwinteren: bij minimaal 10°C, in het licht en vochtig staan en ook het liefst aan de groei houden. Conclusie: doelstelling 4 'aubergine kleurige triphylla is gehaald.

.

Voorbereiding kruisingsprogramma

Wie zich serieus met veredelen van fuchsia's gaat bezighouden, begint met het maken van een kruisingsprogramma op papier, wat een specifiek winterwerk is. Planten van varieteiten, die niet in de eigen collectie voorkomen en die nodig zijn als vader- of moederplant, kan men daarna het beste in het voorjaar aanschaffen.

Denk bij het kiezen van de moeder/vaderplanten niet te 'rechtlijnig'. Bijvoorbeeld: 'witte varieteit'x'witte varieteit'  geeft wit. Dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Zo zat tussen de 79 zaailingen van 'Whiteknights Pearl'x'Annabel' geen enkele zaailing met witte bloemen. Wel zijn van een aantal varieteiten bekend specifieke eigenschappen, die vaak aan de zaailingen overgedragen worden. Het wit van de magellanica-sport F.magellanica molinea 'alba' en 'Whiteknights Pearl' wordt redelijk vaak doorgegeven aan hieruit voortkomende zaailingen. Maar worden deze witte zaailingen weer in volgende kruisingen gebruikt, dan komt het wit maar zelden terug. Alhoewel de kruisingsouders van de varieteit 'Bon Accord' met kenmerkende opstaande bloemen niet bekend zijn, blijkt deze cultivar 'opstaande bloemen' goed door te geven (zie de nakomelingen 'Toos', 'Upward Look', 'Vobeglo' en 'Gwen Dodge'). En let op, of de ouders niet een zwak wortelgestel hebben, waardoor ze moeilijk zijn te overwinteren, bijvoorbeeld kruisingen met F.magdalenae en'La Campanella' (zie in het Fuchsia-info Magazine op deze website artikel 8a. Wat hebben fuchsia veredelaars toch met 'La Campanella'? en 8b. Kruisingen lijst van 'La Campanella' ).

Moederplanten moeten altijd een goede stempel hebben, vaderplanten moeten goed stuifmeel leveren. Kijk ook of de planten goed groeien en of de gekozen varieteiten goed vertakken en of de takken korte internodia (lengte tak tussen 2 bladparen) hebben.

Selecteer de zaailingen op goede uitgroei en ziekte-ongevoeligheid. Bij zaailingen, die niet goed willen groeien, nemen we stekken en kijken of deze nog zijn te gebruiken, mits ze dan wel goed groeien. Zijn ze vertiel, gebruik ze dan alleen maar om mee door te kruisen. Doe dit dan bij voorbaat door een bestuiving met stuifmeel van de varieteit zelf of met stuifmeel van een zuster-zaailing; dan is de kans het grootst toch nog de gestelde doelstelling te bereiken.

Geef niet te vlug op als kruisingen niet lukken, zoek door naar kruisingsouders, die het gestelde doel kunnen verwezelijken.

Ook als er verantwoorde (goed gemotiveerde) bestuivingen gemaakt worden blijkt vaak, dat maar 1% van de zaailingen in aanmerking komt om deze als nieuwe cultivar te introduceren (eventueel officieel te laten keuren) of ermee in een volgend kruisingsprogramma op te nemen. Bedenk dat een veredelaar, die planten van een goede kwaliteit uitbrengt, bij fuchsia-liefhebbers bekend wordt en daardoor kan rekenen op een grote verspreiding van zijn noviteiten.

Veredelaars moeten zich realiseren dat (fuchsia)liefhebbers uiteindelijk bepalen wat een goede cultivar is. Laat de opgekweekte planten dan ook altijd toetsen of keuren voor ze op de markt gebracht worden. Dat kan in Nederland bij een der fuchsiakwekerijen of bij de leden van de NKvF- Veredelingsgroep. En een goede Nederlandse noviteit is gekeurd door de VKC in Aalsmeer. Leden van de veredelingsgroep wisselen onderling veel gegevens uit en die gegevens kunnen zeer waardevol zijn bij het maken van een kruisingsprogramma.

.

Uitvoering van de kruising

J11-l_Veredelen bestuiven 2 31kB.jpg (31623 bytes)

.

5.Bestuiving - De stempel  wordt besmeerd met stuifmeel van de vaderplant.

Het bestuiven kan het hele jaar door, maar gaat het beste van eind augustus tot in januari. Bedenk daarbij dat in de maanden december, januari en februari de bessen slecht groeien en een late bestuiving resulteert dan ook in kleine bessen. Als bij de moederplant de bloem op openspringen staat, wordt deze opengedrukt. De stempel wordt dan besmeerd met stuifmeel van de vaderplant (afb. 5). Dit doen we door uit de bloem van de vaderplant een helmdraad te halen waar stuifmeel aan zit, en deze tegen de stempel aan te drukken. Hierna wordt de stempel afgedekt met een coconnetje (afb. 7). Maak deze door een stukje zilverpapier om een stokje of spijker te rollen, de onderkant daarna dicht te drukken. Schuif het coconnetje eraf, breng het om de bestoven stempel, en knijp dit voorzichtig aan de bovenzijde plat met een pincet. Zo kunnen bijen e.d. niet opnieuw stuifmeel van een onbekende varieteit op de stempel overdragen.

Schrijf op een stikkertje de naam van zowel de moeder- als vaderplant, en plak deze om de bloemsteel(afb. 6).Pluk de bes af als deze rijp is, hij voelt dan zacht aan. De geoogste bessen worden opengemaakt door ze stuk te drukken met de punt van een mes op een stuk papier van een keukenrol. De zaden zijn klein en lichtbruin van kleur, bewaar ze donker in papieren zakjes bij kamertemperatuur. Groene zaden zijn niet te bewaren. Deze moeten dan ook direct gezaaid worden. De beste zaaitijd voor bewaarde zaden is februari. Zaai ze op een steriele voedingsarme stekgrond. Vermoedt men dat de stekgrond niet steriel is, dan kan de grond steriel gemaakt worden in de magnetron bij een temperatuur tot 100°C. Als de stekgrond is afgekoeld, deze in bakjes doen en daarna dit licht vochtig maken. Het zaad wordt nu op het grondoppervlak gestrooid, maar dit niet met grond afgedekken.

J11-l_Veredelen etiketten 1 27kB.jpg (27404 bytes)

.

6.Stikkertjes - Schrijf op het etiketje de naam van zowel de moeder- als vaderplant en plak deze om de bloemsteel.

J11-l_Veredelen kokertje  3 33kB.jpg (39506 bytes)

.

7. Door een coconnetje op de bestoven stempel te schuiven, wordt deze beschermd tegen bestuiving door bijen.

Zaden van fuchsia's zijn namelijk lichtkiemers. Besproei het zaad met een schimmelwerendmiddel en dek het bakje af met een stukje glas. De beste omstandigheid voor het kiemen van de zaden is plaatsing in het licht en bij een omgevingstemperatuur van 20 tot 24°C. Als het zaad gekiemd is, worden de plantjes opgepot in een luchtige voedingsrijke potgrond. De temperatuur voor een goede uitgroei moet 15 tot 20°C zijn. Zorg er ook voor dat de plantjes veel licht krijgen (geen direct zonlicht). Vergeet ook niet steeketiketjes met de (code)naam of kruisingsouders bij de plantjes te zetten. Kweek de jonge plantjes na 15 mei buiten op, er wordt dan niet getopt. Immers, we willen dat de zaailingen zo vlug mogelijk bloeien. Bloemen, die na de eerste bloem bloeien, wijken heel vaak af van de vorm van de eerste bloem.

.

J11-l_Bloem rose 9 kB anim. bij lop homepage.gif (8422 bytes)           J11-l_Minifrostedflame 1kB.gif (328 bytes)  J11-l_Minifrostedflame 1kB.gif (328 bytes)  J11-l_Minifrostedflame 1kB.gif (328 bytes)  J11-l_Bloem rood anim 25 KB..gif (25158 bytes)

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008