20.Fuchsia's "In detail"

J20-Home 3kB.gif (2657 bytes)                J20-Back 3kB.gif (2427 bytes)

J20-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)
8.Bemesten we onze fuchsia's met organische of anorganische mest?

...

.

In goede potgrond is de hoeveelheid daarin voorkomende meststoffen maar voldoende voor maximum zes tot acht weken. In het artikel over potgrond in het Fuchsia-info Magazine staat dat de leveranciers van potgrond Potgrondmix aan hun grondmedium toevoegen. Dit bestaat uit de N.P.K- meststof 12-14-24 met een toevoeging van spoorelementen  Regelmatig bijmesten is al spoedig nodig om de planten aan de groei te houden en ze langdurig te laten bloeien. Maar mest nooit op droge grond. Ook jonge gewortelde stekken moet men nog niet bemesten.
Bij de keuze van een bemesting voor onze fuchsia's zijn er ruwweg twee manieren om de planten voedsel te geven, namelijk met een organische meststof of met een anorganische meststof (kunstmest).

.

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn geproduceerd uit plantaardige- en dierlijke grondstoffen. Deze meststoffen kunnen niet direct door de planten worden opgenomen. Ze moeten namelijk eerst worden omgezet.
Daardoor komt de werking dus traag op gang, maar gaat wel lang door. Voorbeelden daarvan zijn compost, gedroogde koemest (in poeder- of korrelvorm) en mest van andere dieren (bijv. kippenmest), wormenmest, beender-, hoorn- en bloedmeel. Zelf heb ik een goede ervaring met gedroogde koemest korrels. Bij het verpotten een 'handje' korrels door een laagje potgrond onder in de pot mengen en verder bij het planten van de gewortelde stekken de potten aanvullen met potgrond speciaal. De korrels moeten namelijk niet in de bovenste laag komen, daar er anders door het watergeven een hinderlijk schimmelwaas zich op het grondoppervlak vormt.
J21-Beendermeel 10kB.jpg (9472 bytes)
Voor dat laagje onder in de pot neem ik geranium/fuchsia potgrond. De mest wordt gegeven via een niet afgemeten 'handje' korrels. Dat het vaak nog zo goed gaat is voornamelijk te danken aan de aanwezige klei in deze potgrond. De klei in deze potgrond heeft namelijk een goede 'bufferende' werking, dat wil zeggen dat het uitschieters van bijvoorbeeld te veel mest opvangt.
Voordelen van organische meststoffen zijn:

* verbetering van het bodemleven (nuttige bacteriën en allerlei andere kleine bodemorganismen);

* langdurige werking van de meststoffen.

.

Anorganische meststoffen 

In tegenstelling tot de organische zijn deze kunstmatig samengesteld. Op de verpakking staat nauwkeurig de samenstelling aangegeven, en bij aanhouden van de aanbevolen hoeveelheid per liter water, ontstaat er een nauwkeuriger mengsel in de gewenste N.P.K.-verhouding dan die bij organische bemesting.

In het artikel 'De bemesting van onze fuchsia's in verschillende groeifases' is al uitvoerig over de bemesting in de verschillende groeifasen geschreven. Hier volgt nog in het kort de voorkomende kunstmest varianten qua N.P.K.-verhoudingen. Door het seizoen heen is het volgende bemestingsschema toe te passen:

maart/april: - voor beworteling N.P.K. 10-52-10;

april/juni: - voor groei N.P.K. 27-15-12;

tweede helft juni: - voor knopvorming N.P.K. 10-52-10;

juli/augustus: - groei N.P.K. 20-20-20;

augustus/begin september: - na eerste bloei en terugsnoei N.P.K. 27-15-12
september/begin oktober: - afharden N.P.K. 20-5-30.
.
In het groei- en bloeiseizoen kunnen we bij kunstmest van het fabrikaat 'Peters' 1 gram in één liter water oplossen en daarmee eenmaal per week de planten begieten. Maar het is erg moeilijk om 1 gram kunstmest af te wegen. Veelal houdt men hiervoor 1 afgestreken theelepel aan.
Een methode om een mengsel met een beter afgemeten hoeveelheid mest erin te maken, is de volgende. Doe de mest in een cola-fles van 1 liter met 3 maal een koffieschepje van 10 gram (totaal dus 30 gram). De fles aanvullen met water en goed schudden, zodat alle meststoffen goed zijn opgelost. Daarna 1 dl (100 cc) in een gieter van 3 liter doen en de gieter verder aanvullen met water. Het mengsel in de gieter bevat nu exact 1 gram mest per liter water.

.

De meststoffen kunnen ook door het blad opgenomen worden. De bemeste vloeistof wordt dan in een iets lagere dosering over de planten verneveld. Dit vernevelen wordt vooral toegepast in de eerste twee fasen van het bemestingsschema.

.

Osmocote
Een speciale wat duurdere kunstmest is Osmocote. Deze meststof bestaat uit korrels, die omhuld zijn met een biologisch afbreekbaar laagje.
Dringt er water dit omhulsel binnen, dan lossen de voedingsstoffen in de korrel op en komen geleidelijk door het laagje heen vrij gedurende 6 tot 7 maanden (N.P.K. 9-12-17). De afgegeven hoeveelheid is afhankelijk van de bodemtemperatuur. Planten gebruiken bij een hogere temperatuur meer voeding. Brengt men de korrels bij de opgepotte planten aan, prik dan met een stokje rondom de stam (niet bij de potranden) gaatjes en laat daar wat korreltjes inrollen. Bij deze bemestingswijze kunnen binnen de werkingsperiode andere bemestingen achterwege blijven.

J21-osmocote.gif (16994 bytes)

.

Tot de bemesting van fuchsia's horen ook nog spoorelementen, die zogenaamde gebreksziekten helpen voorkomen. Informatie over deze spoorelementen is te lezen in het aparte artikel 'Spoorelementen helpen gebreksziekten in fuchsia's voorkomen'.

.
J21-hamster3kB.gif (2300 bytes)

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008

J20-Next 3kB.gif (2469 bytes)