Ned-H3 winterharde fuchsia's

2. Bestaande klassificeringen winterharde fuchsia's

Engelse vlag.gif (296 bytes)

Go to English version

Welke cultivars werden voordat de proefopzet in Velp begon, gerekend te behoren tot de winterharden?
.

F.mag. var.gracilis lfp.jpg (47176 bytes)

.

'De tuinfuchsia'  -  Voor de jaren ' 90 was in de professionele tuinbouw F.magellanica nagenoeg de enige winterharde fuchsia die in het handelsassortiment van de boomkwekers werd opgenomen.
De meest bekende is de in de professionele tuinbouw als 'de tuinfuchsia' bekend staande F.magellanica 'Riccartonii' ; veelal wordt F.magellanica gracilis door de kwekers ook als 'de tuinfuchsia' in de handel gebracht.

Fuchsia liefhebbers laten fuchsia's in de tuin overwinteren, die volgens het boek Checklist van Boullemier daar in de beschrijvingen de codering H-3 hebben. In dat boek wordt de H3-codering als volgt simpel omschreven: 'Plant is winterhard en kan uitgeplant in de tuin de winter doorstaan'. Een nadere aanduiding over de landstreken waar deze soort winterhard is ontbreekt hier, evenals de eventueel te treffen aanvullende maatregelen (zoals een bescherming van de voet in de winter met blad en dergelijke). Wel treft men bij de beschrijving van de winterharde soorten vaak de mededeling aan dat een beschreven fuchsia winterhard blijkt in het zuidwesten van Engeland (USDA-zone 9).

.

Welke predikaten voor winterharden kent Engeland nog meer?

.

In Engeland bestaat een lijst van winterharde fuchsia's die het predikaat 'Royal Horticural Society Hardiness Award' hebben. In de Checklist van Boullemier is een eerste lijst van uitgegeven predikaten opgenomen van de periode 1928-1931. De bekroonde soorten hebben daarnaast een van de navolgende kwaliteitsaanduidingen: 'Award of Merit' (AM) of 'Highly Commended' (HC).
Een tweede lijst met 'RHS' Hardiness Awards' betreft verleende predikaten uit de periode 1962-1978. Deze soorten hebben de kwaliteitsaanduidingen - van hoog naar laag gekwalificeerd - 'First Class Certificate' (FCC), 'Award of Merit' (AM) en 'Highly Commended' (HC). Boven deze tweede lijst staat aangegeven dat de Royal Hortical Society (RHS) in samenwerking met de British Fuchsia Society (BFS) fuchsia's, uitgeplant op haar proefvelden in Whisley, op winterhardheid heeft beproefd. Er zijn drie proeven gehouden die zich uitstrekten over de winters 1960-1962, 1963-1965 en 1975-1978 (van elke soort drie planten). De klimaatomstandigheden in Whisley zijn wel typerend voor die streken van Zuid-Engeland, maar ze zijn niet representatief voor bijvoorbeeld Noord-Engeland en de rest van Europa. Een nadere (gedetailleerde) beschrijving van de drie 'onderscheidingen' ontbreekt.
Harrlow  Gare 35 kB.jpg (35418 bytes)

.

Engels proefveld (H3)winterharde fuchsia's - In Harlow Car Garden te Harrogate (USDA-zone 9) beschut aangeplant achter hoge coniferen hagen

.

Proefveld 2 51 KB.jpg (51561 bytes)

.

Nederlands proefveld (Ned-H3)winterharde fuchsia's - Op kwekerij Overhagen in Velp bij Arnhem (USDA-zone 7), onbeschut voor koude wind in de winter en onbeschut tegen felle zon [opname van aug' 90]

De British Fuchsia Society heeft een kleinere, meer permanente proef opgezet in de Harlow Car Gardens bij Harrogate. In deze deze tuinen zijn borders fuchsia's met mogelijke winterhardheid aangeplant. De klimaatcondities bij deze proeven zijn ongunstiger dan die in Whisley. De BFS publiceerde in haar Summer Bulletin 1989 de 'BFS Hardy List' van gekwalificeerde winterharde fuchsia's; deze staan vermeld in 'The Britisch Fuchsia Society 1988 Hardy List'.

BFS Hardy 2 80kb.jpg (81290 bytes)

Het resultaat van een aanplanting op dit proefveld na de voor Engeland strenge winter 1991/1990 vindt u in een verslag in 'Fuchsia Trials at Harlow Carr'. Een van bovenstaande  foto's geeft een indruk van deze aanplanting en daar is al een belangrijk verschil met het proefveld in Velp te zien: ze worden daar beproefd achter hoge beschuttende hagen. Ook is in dit verslag te zien het verschil in kwaliteit van een Engelse en Nederlandse winter: minimum temperatuur winter 1990/1991 in Engeland -10°C (daar als streng genoemd), terwijl in Nederland tijdens deze winter op het proefveld Velp tot -17°C werd geregistreerd (zie 'Kwaliteit winter B').

Op internet staan in de catalogi van Engelse kwekers de winterharde cultivars onderverdeeld in de groepen 'halfhardy' or 'fully hardy'). Op de site van Yvonne's Plants Nursery vond ik de verklaring van deze klassificeringswijze:

Half Hardy  -  minimum temperatuur 0°C
Frost Hardy -  minmum temperatuur -5°C
Fully Hardy - minimum temperatuur -15°C
Zitten in de vorenstaande lijsten met als winterhard aangeduide cultivars ook cultivars die mogelijk het predikaat Ned-H3 zouden kunnen verwerven?
.
Caledonia 32 KB.jpg (32511 bytes)

.

Onvoldoende (Ned-H3)winterhard - Een aantal beproefde cultivars - zoals 'Caledonia' - doorstond de Referentie winter Kwal. A of B niet. Nog vele cultivars met vermeende winterhardheid wist de werkgroep voor beproeving niet tijdig in te zamelen voordat het proefveld eind 1994 werd opgeheven
Eind 1994 moest op verzoek van de eigenaar van het Velpse proefveld de beproeving gestopt worden. Tot op dat moment zijn er zo'n 200 cultivars met vermeende winterhardheid beproefd. Zo'n 120 hiervan verwierven het predikaat Ned-H3; de rest bleek onvoldoende winterhard of doorstond de proef niet vanwege aanplanting met een te klein wortelgestel etc.. Een groot probleem voor de werkgroep was om soorten met vermeende winterhard in te zamelen. Indien de beproeving voortgezet was zouden ongetwijfeld meer cultivars met Engelse predikaten ook het Ned-H3 predikaat hebben kunnen verwerven (echter in de periode 1995-2000 waren de Nederlandse winters van onvoldoende kwaliteit!). Enkele publicaties met resultaten van beproevingen in Zwitserland en Oostenrijk (niet volgens de opzet van de proef in Velp uitgevoerd) laten zien dat in de overeenkomstige klimaatzone USDA 7 ook een aantal andere cultivars (bijvoorbeeld 'Norway') daar na de winter weer in de border uitgroeiden.

.

Op welke manieren kunnen we een winter beoordelen?
Allereerst kunnen we kijken naar de gemiddelde jaartemperatuur. In ons land was over de periode 1951-1980 deze 9,2 C°, waarbij de langjarige gemiddelde wintertemperatuur 2,8 °C was. Deze methode van vergelijken met de gemiddelde jaartemperatuur geeft echter een wat vertekend beeld, doordat een redelijk koude maand totaal kan worden overvleugeld door een super zachte maand.

Een andere methode om de kwaliteit van een winter te beoordelen, is die volgens de methode van F. IJnsen: een bepaling van het 'Vorstgetal' in De Bilt over de periode 1 november tot en met 31 maart. Het Vorstgetal is gebaseerd op het aantal vorstdagen, ijsdagen (tussen 0.00 en 24.00 uur temperatuur continu onder het vriespunt) en zeer koude dagen (minimumtemperatuur beneden -10°C). Zie 'Het 'Vorstgetal' bepaalt voor een deel de kwaliteit van een winter'. Alle winters van 1850 tot 1990 zijn in het onderstaande staafdiagram in beeld gebracht.

Grafiek winters 1 99 KB.jpg (100765 bytes)

Staafdiagram Vorstgetal van de winters vanaf 1850 tot 1990

Op internet staan op http://www.kelley-graphics.com/ een achttal landkaarten van delen van Europa met daarop European Hardiness Zones. Dit zijn winterhardheids kwalificeringen van zone 3 t/m 10 (zogenaamde USDA-zones, opgesteld door het U.S Department of Agriculture). Daarop is te zien dat in Engeland het westelijk kustgebied en een deel in het zuiden tot de USDA-zone 9 (gemiddelde nacht/dagtemperatuur -7/-1 °C) behoren. Ons land ligt, evenals andere delen van Engeland in USDA-zone 8 (gemiddelde nacht/dagtemperatuur -12/-7 °C). Evenwel is daar ook te zien dat een oostelijk deel van Nederland, waarin ook het Velpse proefveld ligt, nog aansluit op de Duitse USDA-zone 7 (gemiddelde nacht/dagtemperatuur (-18/-12 °C). Een Frans proefveld in het kustgebied nabij Nantes ligt in USDA-zone 8.
eurozonerstor.gif (23464 bytes)

    

 

Zone 5 : - 29°C / - 23°C  ~   - 20°F / - 10°F
Zone 6 :   - 23°C / - 18°C  ~  - 10°F/     0°F
Zone 7 :   - 18°C / - 12°C  ~     0°F /  + 10°F
Zone 8 :   - 12°C /   - 7°C   ~  + 10°F /  + 20°F
Zone 9 :    - 7°C /    - 1°C  ~   + 20°F / + 30°F

     USDA-zones in Europa

 

.
De conclusie kan hier zijn dat de ligging van het proefveld in Velp qua USDA-klimaatzone 7 een goede beproevingslocatie is, waardoor de beproevingsresultaten qua winterkwaliteit ook gelden voor bijvoorbeeld Duitsland en delen van Zwitserland, Oostenrijk en Scandinavië. Ten opzichte van de proefvelden in Engeland en Frankrijk ligt het Nederlandse proefveld in Velp dus voor vorst ongunstiger.

        home blauw 4 kB.gif (3312 bytes)       Back blauw 4 kB.gif (3295 bytes)       Next blauw 4 kB.gif (3319 bytes)

 'Gelderse Fuchsia Info-site' - c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes) november 2008