.

 

B. Voorkom botrytis in te droog staande planten

c-07-Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) To English version

Wanneer men botrytis in de kas heeft weet de fuchsialiefhebber dat hij moet oppassen de fuchsia's niet teveel water te geven. Algemeen is namelijk bekend dat in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid deze schimmelziekte gemakkelijk ontstaat. Afgevallen blad en dergelijke regelmatig verwijderen en de kas goed ventileren, gaat de vorming van botrytis tegen. Minder bekend zal zijn dat botrytis ook kan ontstaan als de planten te droog staan.

 

Na het snoeien in het najaar van 1994 heb ik mijn planten eind oktober in de kas gezet. En zoals gebruikelijk bij had ik toen ook te veel planten, waardoor ze alleen strak tegen elkaar geplaatst in de te kleine kas pasten. Een probleem dat bijna elke fuchsialiefhebber in het najaar heeft, omdat die nu eenmaal moeilijk planten kan weggooien. Met als gevolg het ontstaan van botrytis in de dicht op elkaar geplaatste planten. U weet dan dat de kas beter geventileerd moet worden.

Maar met een najaar zoals in 1994, dat lang koud en vochtig was, is ventileren van de kas niet zo gemakkelijk. Met behulp van een ventilator kunt u wel goede luchtdoorstroming in de kas houden, maar de groei van de planten houdt u daar niet mee tegen. En dat overkwam mij dus ook. Door de forse groei was het geheel nog dichter geworden. 'Met zo min mogelijk water geven zou de groei wel afremmen', zo dacht ik. De luchtvochtigheid werd evenwel niet lager dan 90% en dat is in een kleine kas met veel planten veel te hoog. Als u geen hygrometer in de kas hebt, kunt u dit ook zien aan het vele condenswater op de ruiten. Durfde daarom de planten bijna geen water meer te geven met als gevolg dat ze slap gingen hangen.

Op zo'n moment gaat het dan ook verkeerd. Doordat de slappe bladeren tegen elkaar hangen ontstaat er botrytis op die bladeren, terwijl de potgrond dan kurkdroog is. U zal dan toch echt water moeten geven alhoewel de luchtvochtigheid toch nog rond de 85% kan zijn. Water geven kan het beste gebeuren bij mooi zonnig weer als de kas goed geventileerd kan worden.

Het water mag niet kouder zijn dan 15°C. Want anders gebeurt het volgende: de planten laten hun bladeren vallen en die blijven her en der tussen de takken hangen. Deze plekken worden dan ook door de schimmel geïnfecteerd, waardoor de schimmel zich door de gehele plant en naar de aangrenzende planten verspreidt. Uiteraard kunt u dan tegen de schimmel spuiten. Maar het is beter om eerst alle planten schoon te maken en alle aangetaste takken eraf te knippen, ongeacht hoeveel meer werk dit ook is. De vele afgevallen bladeren op de grond in de potten ook weghalen, anders wordt de voet van de plant weer aangetast. Als alle planten schoon zijn en weer op hun plaats staan, is het wel raadzaam om te spuiten met een schimmelwerend middel (bijvoorbeeld Eupareen). Jonge planten met nog niet verhoute takken hebben meer kans op een aantasting door botrytis dan oude planten.

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008